Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan, kreditörlerle anlaşma konusunda odağını Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ye çevirdi.

Yunanistan, kreditörlerine verdiği bütçe tavizlerinden geri çekildi ve ülkenin finansman açmazının çözülme ulaştırılması için Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’nin girişimde bulunmasına zemin hazırladı.

Yunanistan’ın finansal güvenlik ağının vadesi 30 Haziran’da doluyor. Başbakan Alexis Tsipras Çarşamba günü Brüksel’de Euro Bölgesi’nin en büyük iki ekonomisinin liderleri ile bir araya gelecek. Tsipras’ın kreditörleri ile bir anlaşma sağlamaması halinde kurtarma fonlarının serbest bırakılması mümkün değil.

G7 Zirvesi’nde Avrupa Birliği (AB) ve Latin Amerika ülkeleri Avrupa’nın en borçlu ülkesinin mali bakımdan güçlü tutulması için acil önlemler alınması konusunda uyarıda bulunmuşlardı. Merkel ve Hollande geçtiğimiz ay krizdeki rollerini artırdılar.

Merkel’in parlamentodaki bloğunun parti kurultayı lideri Volker Kauder, “Yunanistan’ın euroda kalmasını istiyoruz. Ancak bunun başarılması tamamıyla Yunanistan’a bağlı. Koşullar karşılanmalı” dedi.

Yunanistan’ın Salı günü sunduğu teklif, bir AB yetkilisine göre, Tsipras’ın 3 Haziran’da AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile yaptığı toplantıda anlaştığı bütçe hedeflerini karşılamada yetersiz kalıyor.