Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:30'da güncellendi)

Altın, dolardaki zayıflama ile birlikte, düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Gümüş, yatırımcıların exchange traded fonları (ETF) yoluyla yaptıkları alımları altıncı güne yaymaları ve böylelikle 2013'ten bu yana en uzun süreli çıkış döneminin oluşması sonucu değer kazandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.5 geriledi ve Başkan Barack Obama'nın Pazartesi günü G7 zirvesindeki özel görüşmelerde güçlü dolara yönelik endişelerini dile getirdiği yolundaki haberin yalanlanmasının ardından geçen haftaki geri çekilmesini daha da genişletti. Commerzbank AG, raporunda, Yunanistan'ın er ya da geç eurodan çıkacağı yolundaki spekülasyonun da altına yönelik talebi desteklediğini belirtti.

Altın, beklenenden daha iyi çıkan ABD tarım dışı istihdam raporunun Fed'in faiz artıracağı beklentilerini güçlendirmesi ile iki ayın en düşük seviyesine geriledikten sonra toparlanıyor. Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Çarşamba günü Brüksel'de Euro Bölgesi'nin en büyük iki ekonomisinin liderleri ile bir araya gelmeyi planlıyor.

Kopenhag'da Danske Bank A/S kıdemli analisti Jens Pedersen, "Daha ucuz bir dolar, şu anda altın fiyatlarını destekleyen faktörlerden biri," dedi ve "Yunanistan'ın borç müzakerelerine ilişkin belirsizliklerin altını desteklediğini de görüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli gümüş kontratları yüzde 0.9 yükselerek ons başına 16.10 dolara çıktı ve beş günlük düşüşünü durdurdu. Gümüş destekli ETF'lerdeki varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Salı günü itibariyle yüzde 1 artarak, 19,336.9 ton ile 1 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Temmuz vadeli platin yüzde 0.6 değer kazanarak ons başına 1,115 dolara çıkarken, Eylül vadeli palladyum yüzde 1 primle ons başına 747.10 dolara yükseldi ve son dokuz gündeki ilk yükselişini gerçekleştirdi.

(16:30'da güncellendi)