Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolarda yükseliş ve düşüş bekleyenlerin hemfikir oldukları bir konu var. Bu da ABD Merkez Bankası Fed'in toplantısının para birimindeki yönü belirleyeceği. 

Doların euro karşısındaki oynaklığı Ocak'tan bu yana en yüksek seviyeye çıktı ve güçlenen doların ekonomi üzerindeki olumsuz etkisini kabul eden politika yapıcıların işini güçleştirdi. Traderlar Fed Başkanı Janet Yellen'ın toplantı sonrası yapacağı konuşmadaki her harfi ilk faiz artışı için yönlendirme olarak algılayacak. 

Bank of Montreal Kur Stratejisti Greg Anderson ''Volatilite daha da artabilir. Beklenenden daha şahin olan ve Eylül'deki faiz artışı için ortam hazırlayan bir Fed karşımızca çıkarsa, dolar yüzde 2 civarında değer kazanacaktır. Fed'in beklentiden güvercin bir tablo çizmesi ise dolarda aynı şekilde kayba yol açar'' diye konuştu.

Bloomberg Spot Dolar Endeksi bu hafta yüzde 1,4 gerileyerek 15 Mayıs'tan bu yana ilk düşüşü yaşadı. Dolar euro karşısında yüzde 1,4  düşüşle 1,1266 olurken, yen karşısında yüzde 1,8 kayıpla 123.39 oldu.

Ekonomistler Fed'in Eylül'de faiz artıracağını düşünseler de, Bloomberg'in düzenlediği ankete katılan 53 analiste göre istihdam artışında veya enflasyonda bir duraklama olursa bu ertelenebilir.

2006'dan bu yana ilk kez faiz artırmaya hazırlanan Fed'in Açık Piyasa Komitesi 17 Haziran Çarşamba günü gerçekleşecek.