Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkenin nükleer faaliyetlerine yönelik görüşmelerin bir parçası olarak, nükleer ve askeri sırları açığa çıkarma çabalarına direneceklerini söyledi.

Birleşmiş Milletlerin 5 daimi üyesi olan ABD, İngiltere, Rusya, Çin ve Fransa ile Almanya’nın katılımıyla P5+1 olarak adlandırılan grup ile İran arasındaki nükleer enerji konusundaki uzlaşma sonrası gözler 30 Haziran'a çevrildi.

İran, uzlaşma sonrası P5+1'den gelecek daha fazla talebe olumsuz yanıt verecekleri mesajını veriyor. Bu noktada en düğüm nokta ise Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu müfettişlerinin İran'da serbest dolaşım izni alma talebi olarak gösteriliyor. 

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, "Bir şeyden eminiz. O da, İran ne nükleer sektörde ne de diğer alanlarda, kendi sırlarını 'Ek Protokol'ün uygulanması yoluyla denetim adı altında ifşa edilmesine asla izin vermez" dedi.

'Ek Protokol'ün kötü birşey olmadığını belirten Ruhani, "Ancak 'Ek Protokol'de 'denetimler' gibi bir sözcük yok" dedi. 

Müzakereciler arasında halen bir çok konuda görüş farklılıkları bulunduğunu hatırlatan Ruhani, özellikle yaptırımların nasıl kaldırılacağına yönelik soru işaretlerinin bulunmasına dikkat çekti. 

 Eğer son haftalarda müzakerelere yönelik taraflar arasında sorun çıkmazsa 12 yıllık sürecin ardından İran nükleer programlarında sınırlamaya giderek ekonomisi üzerindeki yaptırımları hafifletebilecek.