Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yabancı yatırımcılara karşı dünyada en çok kısıtlama bulunana suudi arabistan Borsası dışa açılıyor. Pazartesi günü başlayacak uygulamalarla yabancı yatırımcılara yönelik kısıtlamalar gevşetiliyor. Buna göre, artık en az 5 milyar dolar yöneten kurumsal yatırımcılara Suudi Borsasına doğrudan yatırım yapabilecek.

Suudi Arabistan, ekonomisinin ham petrol ticaretine olan bağımlılığını azaltmak için borsasında yabancılara yönelik kısıtlamaları gevşetmeye başlıyor. 15 haziran itibariyle başlayan uygulamalarla yabancı yatırımcılar artık Suudi borsasına doğrudan yatırım yapabilecek. Ancak doğrudan yatırımlara da belli sınırlamalar getiriliyor. Buna göre, Suudi sermaye piyasası kurulu, en az 5 milyar dolar yöneten kurumsal yatırımcılara doğrudan yatırım izni veriyor.

Bir diğer koşul da bu kurumsal yatırımcıların en az beş yıllık bu alanda ticari deneyimi olması. Suudi Arabistan'da ya da Arabistan dışında yerleşik yabancı yatırımcılar, her bir hisse senedinin en fazla yüzde 49'una sahip olabilecek. Yabancı yatırımcıların sahip olduğu toplam hisse senedi değeri borsanın yüzde 10'unu geçemeyecek.

Suudi Arabistan, uzun vadeli yatırımcıları çekmek istiyor ve sıcak para akımlarını engellemek, volatiliteyi azaltmak için yabancı yatırımcılara bu ve benzeri sınırlamalar getiriyor.

752 milyar dolarlık ekonomiye sahip olan Suudi Arabistan'ın borsası Körfez İşbirliği Konseyi'ne üye diğer beş ülkenin borsalarının toplamından daha büyük. Ülke, gelirlerinin yaklaşık yüzde 90'ını petrolden sağlıyor. Geçen yıl yüzde 3.6 büyüyen Suudi Arabistan ekonomisinin 2015'te yüzde 2.5 büyüme kaydetmesi bekleniyor.