Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

4.8 trilyon dolarlık varlık yöneten veya Japonya ekonomisinin boyutu kadar varlığı bulunan BlackRock Inc.’in tahvil riskleri ile ilgili değerlendirmeleri önemli arz edebilir.

Küresel sabit getiri piyasasında yaşanan çalkantı o kadar büyük bir boyuta ulaştı ki tarihsel bazda bir anlam çıkarmak neredeyse imkansız bir hal aldı. Örneğin Almanya’da 10 yıl vadeli tahvil faizi Nisan ayı sonundaki sıfıra yakın seviyesinden geçtiğimiz hafta yaklaşık yüzde 1’e yükseldi. Bazı stratejistler söz konusu hareketlenmeyi bir jenerasyonda bir kez yaşanabilecek bir olay olarak nitelendirdiler.

BlackRock yardımcı baş yatırım yetkilisi Scott Thiel, “Alman tahvil piyasası inanılmaz volatil. Geleneksel bir biçimde hesaplama yapmak anlam taşımıyor” dedi.

Avrupa genelinde yatırımcılar, 100 trilyon dolarlık küresel tahvil piyasasını analiz edebilmek için eski modellerini rafa kaldırıyorlar. Eski modeller, tüketici ve şirketlerin borçlanmak için ne kadar ödediklerini analiz etmeyi dikta ediyor. Volatilite, merkez bankaları arasındaki politika farkının artması, enflasyon işaretleri ve yeni regülasyonların büyük bankaları satın alma ve satma işlemlerindeki geleneksel rollerinden uzaklaştırması ile yükseliyor.

Tahvil piyasasındaki hareketlenme, küresel tahvillerde Nisan ayı sonundan bu yana 640 milyar dolar kayba yol açtı. Bank of America Merrill Lynch’in Küresel Geniş Piyasa Endeksi’den bulunan tahvil miktarı 2007’nin sonundaki 26 trilyon dolar seviyesinden 41 trilyon dolara ulaştı. Citigroup Inc., Avrupa tahvillerinde risklerin 2008’den daha yüksek seviyede olduğunu belirtiyor.