Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’nin yönetimi Yunanistan krizi ile adeta test ediliyor.

Yunan bankalarının mevcut durumda aldıkları 83 milyar euroluk (93 milyar dolar) acil durum fonlaması için ödeyebilirlik ve teminat yeterliliklerini hala karşılayıp karşılayamadığı sorusu AMB üzerinde gittikçe daha büyük bir baskı oluşturuyor. Çarşamba günü Yönetim Kurulu ile bir toplantı gerçekleştirecek olan AMB Başkanı söz konusu soruya pozitif bir cevap gelmesinin garantili olmadığını söylemişti.

Borçlarını ödemek isteyen Yunan hükümetinin kurtarma fonlarını serbest bırakmaya yönelik verdiği mücadele ülke bankalarını otomatik olarak olumsuz etkiliyor. Yunan bankalarının finansal sağlığı, devletin varlıklarına sağladığı garantiye bağlı. Ancak Yunan merkez bankası likiditesinin azalması ülkenin sermaye kontrolleri uygulamasına ve politik çalkantı içine girmesine neden olabilir. Durum böyleyken Draghi’nin kararı Yunanistan için büyük önem arz ediyor.

Londra’daki JPMorgan Chase Bank ekonomistlerinden Malcolm Barr, “Yunan otoriteleri sermaye kontrollerine işaret edebilirler veya bunları Yunan bankalarına haksızca uygulayarak kapanmalarına yol açabilirler. AMB’nin net bir politik destek olmadan bir şey yapacağından şüpheliyiz” dedi.

Euro Bölgesi maliye bakanları Perşembe günü Lüksemburg’ta bir araya gelerek Yunanistan krizine çözüm bulmaya çalışacaklar.