Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan, Kıbrıs ve Bulgaristan’da Ikea mobilya markasının satış yetkilisi Fourlis Holdings SA’nın finans müdürü George Alevizos sermaye kontrolleri ile yaşamı önceden tecrübe etmiş bir yönetici. Şirketin Kıbrıs satışları, ülkenin Mart 2013’te kurtarılmasının ardından gelen üç aylık dönemde yaklaşık yüzde 30 gerilemiş.

Yunanistan ve kreditörlerinin, Grexit veya sermaye kontrolü ihtimalini artıran bir restleşmeye girmeleri ile birlikte krizle sertleşen şirket yöneticilerini en kötüsüne hazırlanmaya itti. Alevizos, “Kıbrıs operasyonumuzda bu tip bir sorun yaşadık. Kısa vadede her zaman ciddi bir türbülans olur” dedi.

Yunanistan 2009’da Euro Bölgesi borç krizinin alevlendirdiğinden bu yana şirketler kredi sağlayamayan bankalarla, resesyondan çıkmakta zorlanan bir ekonomiyle ve ülkenin Euro Bölgesi’ndeki geleceğiyle ilgili belirsizlik ile yaşamayı öğrendiler. Çalkantılı geçen dönemler şirketlere değerli dersler verdi. Alevizos, nakitlerini yurtdışında gelişmekte olan ihracat piyasalarında tuttuklarını belirtti.

Estee Lauder kozmetik şirketi distribütörü Take Sarantis’in nakit varlığı Kıbrıs krizinden bu yana Yunanistan dışında tutuluyor. Şirketin baş yatırım yetkilisi Kostas Rozakeos, sermaye kontrolleri uygulanması veya Euro Bölgesi’nden çıkılması halinde Sarantis’in ithalat maliyetinin yükselmesi ile satışlarında düşüş görebileceğini söyledi.