Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kore Adil Ticaret Komisyonu; aralarında Barclays, Bank of America'nın da bulunduğu 6 küresel bankaların karıştığı iddia edilen Döviz piyasası manipülasyonunun Kore firmaları üzerindeki etkisini soruşturuyor.

Güney Kore basınına göre komisyon, geçen ay başladığı soruşturma kapsamında; dolar, euro ve türev piyasalarında yapıldığı iddia edilen manipülasyonunun yerel banka şirketlere zarar verip vermediğini saptamaya çalışıyor. Döviz manipülasyonuna karıştığı iddia edilen diğer bankalar Citigroup, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland ve UBS Group.

Adil Ticaret Komisyonu Başkanı Jeong Jae Chan, parlametoda yaptığı açıklamada, isim ermeden, ABD ve İngiltere'nin ceza kestiği altı küresel bankanın faaliyetlerinin teftiş edildiğini söyledi. Söz konusu bankalar mayıs ayında ABD Adalet Bakanlığı ile uzlaşma yoluna giderek toplam 5.8 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etmişti. Altı bankadan beşi döviz manipülasyonuna ilişkin suçlamaları kabul etmişti.

Güney Kore'den önce Hong Kong ve Singapur para otoriteleri de döviz manipülasyon iddialarını inceleme altına almıştı. Hong Kong bir yıl süren soruşturmada başarısız olmuş manipülasyon girişimleri olduğunu açıklarken Singapur, incelemelerin sürdüğünü bildirdi.