Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Almanya'ya ilişkin büyüme tahminini bu yıl için yüzde 1,5'ten yüzde 1,9'a yükseltirken, ülke ekonomisinin gelecek yıl ise yüzde 1,8 büyüyeceğini öngördü.

Merkezi Münih'de bulunan Ifo'dan yapılan açıklamada, Almanya ekonomisinin ivme kazandığı ve bunda itici gücün özel tüketim olduğu belirtildi.

Almanya'nın büyüme tahminlerinde yukarı yönlü revizyon yapıldığı aktarılan açıklamada, "Ifo, bu yıl için Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artış tahminini yüzde 1,9'a revize etti. Araştırmacılarımız, aralık ayında bu yıl için yüzde 1,5'lik artış öngörüyordu. Araştırma ekibimiz, 2016 yılı için de yüzde 1,8'lik GSYH artışı bekliyor" denildi.

Ayrıca iş gücüne katılan kişi sayısında bu yıl ve gelecek yıl artış yaşanacağı kaydedilen açıklamada, euro kurundaki değer kaybının yılın ikinci yarısında ihracatı teşvik etmesinin beklendiği ifade edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen araştırma ekibinin başkanı Prof. Timo Wollmershaeuser, Almanya ekonomisinde şu anda keskin bir toparlanma yaşandığını dile getirdi.

Özel tüketimin büyümede önemli etken olduğunu vurgulayan Wollmershaeuser, "Özel tüketim, iş gücü piyasasının gelişmiş durumundan dolayı olumlu bir gelir durumuna sahip hanelerle birlikte, ekonomide yaşanan iyileşmedeki en önemli itici güç olamaya devam ediyor. Şirket yatırımlarının da son derece iyi bir finansman ortamında daha da büyümesi bekleniyor" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Ifo'nın Almanya'ya ilişkin büyüme tahminleri Almanya Merkez Bankası'na (Bundesbank) göre daha iyimser gerçekleşti. Bundesbank, 5 Haziran'da yayımladığı raporunda, Almanya'da bu yıl için büyüme beklentisinin yüzde 0,8'den yüzde 1,5'e ve 2016 için yüzde 1,5'ten yüzde 1,7'ye revize edildiğini, 2017 içinse yüzde 1,7 'lik büyüme performansı beklendiğini açıklamıştı.

AA