Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği (AB) Ekonomik İşler Komiseri Pierre Moscovici, uluslararası kreditörlerin Yunanistan hükümetine sunduğu teklifleri savunarak, "topun Yunanistan’ın sahasında olduğunu" söyledi.

Brüksel’de basın açıklaması yapan Moscovici, Yunanistan borç krizinin çözülmesi için "Atina’nın alternatif teklifler sunabileceğini" dile getirdi.

Mevcut mali programda kalan 7,2 milyar euroluk kredinin serbest bırakılması için Yunanistan'ın haziran sonuna kadar kreditörlerle anlaşması gerekiyor. Avrupa Merkez Bankası ve IMF verilerine göre, Yunanistan'ın toplam borcu yaklaşık 340 milyar euro ve bu tutar milli gelirin yüzde 177’sine tekabül ediyor. Ayrıca, ülkenin Almanya'ya 56 milyar euroluk borcu bulunuyor.

Öte yandan Yunanistan, Euro Bölgesi maliye bakanlarına (Eurogroup) finansal yardımın serbest bırakılması amacıyla yeni teklif sunmayacağını açıkladı. Bu durum, ülkenin temerrütten kaçınmak amacıyla serbest bırakılmasını sağlamaya çalıştığı finansal yardım için daha fazla taviz vermeyeceğine işaret ediyor.

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Bild Gazetesi’ne yaptığı değerlendirmede, Yunanistan’ın bir çözüm bulmaya istekli tavrını sürdürdüğünü ancak kreditörlerin anlaşmazlığı sona erdirmek için Yunanistan’ın tekliflerini ciddiye alması gerektiğini belirtti.

Müzakerelerden kaynaklan yorgunluk taraflarda uyuşmazlığı artırırken, bazı Euro Bölgesi yetkilileri Yunanistan’ın para birliğinden çıkma ihtimalini kamuya açık bir biçimde dile getirdiler. Bunda Yunan hükümetinin taviz limitine ulaştığına işaret etmesi etkili oldu. Yunanistan emekli maaşlarında indirime gidilmesi ve vergi artırımı taleplerine karşı çıkıyor.

Maliye bakanları 18 Haziran'da tekrar bir araya gelecekler.