Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 2 gün süren toplantısını tamamladı. Fed, faiz artışına dair tahmin medyanı doğrultusunda, 2015 için iki faiz artışı beklentisini değiştirmedi. Faiz oranı tahmin medyanı yıl sonu için 0,625'te sabit kaldı.

17 Fed üyesinin yalnızca 2 tanesi faiz artışının 2016'da olmasını öngörüyor. Fed yetkilileri, 2016 sonu itibarıyla ortalama faiz tahminini ise % 1,625 olarak öngörüyor.

Fed tarafından yapılan açıklamada, ekonominin ılımlı düzeyde genişlemeyi sürdürdüğü ve işgücü artışları ile istihdam piyasasının giderek doğal seviyesine doğru ilerlediği ifade edildi.

Fed yüzde 0 ile yüzde 0.25 arasındaki faiz artışını beklentisini değiştirmedi.

Öte yandan Fed, 2015 yılı için büyüme beklentisini yüzde 2.3 ile yüzde 2.7 aralığından aşağı çekti ve yüzde 1.8 - yüzde 2 aralığına düşürdü.

Fed’in 2015 yılı işsizlik oranı beklentisi ise yüzde 5.2 ile yüzde 5.3 arasında oldu. Bir önceki beklenti yüzde 5 ile yüzde 5.2 aralığındaydı.

Fed tarafından konut sektörü gelişme gösterdiği ifade edilirken, enerji fiyatlarının istikrar kazandığı ve hane halkı harcamalarında büyümenin ılımlı olduğu ifade edildi.

ABD’de geçtiğimiz dönemde açıklanan veriler, ekonomideki zayıflığın geçici olduğu savını destekledi. Ancak bu durum faiz artırımı için yeterli değil ve uzmanların beklentileri Eylül ayını işaret ediyor.

Fed Başkanı Janet Yellen Mayıs ayında yaptığı konuşmada ilk çeyrek dönem verisi ile ilgili görüşlerini şöyle dile getirmişti: “Tahminin, yavaşlamanın büyük oranda geçici faktörlere bağlı olduğu yönünde. Bu faktörler arasında olağanüstü soğuk hava, karlı geçen kış ve Batı yakasındaki işgücü anlaşmazlıkları yer alıyor. Bu iki etken bazı ekonomik faaliyetleri olumsuz etkilemiş olabilir. Verilerdeki zayıflığın bir kısmı istatistiksel parazitten kaynaklanıyor olabilir. Dolayısıyla verilerin güçlenmesini bekliyorum”