Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:20'de güncellendi)

Tüm dünyada hisse senetleri, Avrupalı yetkililerin aylardır süren Yunanistan'ın borç sorununa ilişkin görüşmelerdeki tıkanıklığı çözecekleri yolundaki spekülasyona bağı olarak değer kazanırken, ABD Hazine tahvilleri ve Almanya tahvilleri değer kaybetti. Bankaların kredi riski yaklaşık iki yılın en hızlı düşüşünü gerçekleştirirken, yen zayıfladı.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, New York saati ile 07:22'de yüzde 0.6 yukarıda seyrediyordu ve Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.7 yükseldi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.8'lik bir çıkış gerçekleştirdi. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yedi baz puan yükselerek yüzde 2.33'e çıkarken, Almanya'nın 10 yıllıklarının faizi yüzde 0.85'e ulaştı. Yunanistan'ın tahvil faizi ise 149 baz puan düşüşle yüzde 11.18'e geriledi. Avrupa bankalarının tahvillerinin temerrüde karşı sigorta maliyeteri (CDS) Temmuz 2013'ten bu yana en hızlı kaybını yaşadı.

Avrupa Komisyonı Sözcüsü Martin Selmayr, twitter hesabından yaptığı açıklamada, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'ın yeni teklifinin "Euro zirvesi için iyi bir ilerleme noktası" olduğunu söyledi. JPMorgan Chase & Co., Yunanistan'ın eurodan çıkmasının muhtemelen dünya piyasalarında sarsıntı yaratmayacağını kaydederken, Australia & New Zealand Banking Group Ltd., Asya'daki sert bir hareketin ilk sert tepkinin ötesine geçme olasılığının az olduğunu belirtti. ABD'de bugün açıklanacak olan Mayıs ayı ikinci el konut satışarı verisinin yükseliş göstermesi bekleniyor.

Paris'te BNP Paribas SA kıdemli sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Patrick Jacq, "Risk alma modu, yalnızca tahvillerde değil, aynı zamanda hisse senetlerinde de piyasaları yönlendiriyor," dedi ve "Açık bir şekilde, piyasa olumlu sonuca oynuyor. Ancak bu bir anlaşma göreceğiz anlamına gelmiyor. Yunanistan ve kreditörleri arasında resmi bir anlaşma olmadığı sürece, durum kırılgan olmaya devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

(15:20'de güncellendi)