Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:45'te güncellendi)

Altın, Yunanistan'ın, ülkenin borç krizinin görüşüleceği acil zirve öncesi, temerrütten kaçınmak için yeni bir plan sumnasının ardından hisse senetlerinde görülen yükselişle birlikte, ons başına 1,200 dolar seviyesinin altına düştü. Palladyum 16 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Avrupa ve Asya hisse senetleri, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'ın önerilerinin Avrupalı yetkililer tarafından memnuniyetle karşılanmasının ardından değer kazandı. Avrupalı yetkililer, bu önerilerin aylardır süren ve kilitlenme noktasına gelen görüşmelerde düğümü çözebileceğini kaydettiler.

Dubai'de Schubert Commodities Consultancy DMCC'nin kurucusu Gerhard Schubert, "Anlaşma için umutlar şu anda piyasa üzerinde baskı oluşturuyor," dedi ve "Tsipras hükümeti durumu ciddiye alıyormuş gibi görünüyor ve bu durum Brüksel'de onlara yönelik iyi niyeti artıracak" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.5 düşüşle, Londra saati ile 10:52'de ons başına 1,194.48 dolaa geriledi. Altın iki hafta üst üste yükseldi. Metal geçen hafta, Fed'in faiz artırımlarında kademeli bir tutum takınacağını işaret etmesinin ardından 1,205.80 dolara çıkarak 26 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.7 düşerek ons başına 1,193.40 dolara indi.

Altın bu yıl, Yunanistan'a ilişkin görüşmelerin sürdüğü bir ortamda, yatırımcıların Fed'in ne zaman faiz artırımına gitme kararı alacağını değerlendirmeleri ile birlikte, yıl başından bu yana 10 defadan fazla kayıp ve kazanç bölgeleri arasında gidip geldikten sonra yüzde 1 değer kazandı.

Asya bölgesi hisse senetlerinin göstergesi MSCI Asya Pasifik Endeksi son iki haftanın en yüksek seviyesine çıkarken, Avrupa göstergesi Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.9'luk bir ralli yaptı ve endeksteki tüm alt gruplar yukarı yönde hareket etti. Güçlenen hisse senetleri altına yönelik güvenli liman alımlarının azalmasına neden oluyor. Çin'de piyasalar tatil nedeniyle kapalı.

Palladyum Düşüyor

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, 15 Haziran'dan altı yılın en düşük seviyesini gördükten sonra, Cuma günü itibariyle yükselişini dördüncü güne taşıyarak, 1 Mayıs'tan bu yana en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirdi.

Spot palladyum, erken saatlerde ons başına 699 dolar ile Şubat 2014'ten bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.5 düşerek ons başına 704.45 dolara geriledi. Arz bolluğu ile birlikte sekiz seanstır düşen metal, geçen hafta ayı piyasasına girdi ve düşüşünü altıncı haftaya yayayarak 2008'den bu yana en uzun haftalık kayıp dönemini gerçekleştirdi.

Spot gümüş yüzde 0.4 yükselerek ons başına 16.1762 dolara çıkt ıve geçen haftanın yüzde 0.8'lik yükselişini daha da genişletti. Platin yüzde 0.9 değer kaybederek ons başına 1,074.47 dolara geriledi.

(13:45'te güncellendi)