Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(18:30'da güncellendi)

Yurtiçi piyasalar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yarın yapacağı Para Politikası Kurulu öncesi, seçim kayıplarını siliyor. Borsa İstanbul 100 endeksi, günü yükselişle tamamlarken, Dolar/TL seçim sonrası ilk kez 2,66'yı gördü.

Dolar/TL tarafında kayıpların tamamen silinebilmesi için kurulacak hükümete ilişkin iyimserliğin artması gerekebilir. Siyasi kanatta da farklı senaryolar tartışılmaya devam ediyor. MHP'nin CHP'den gelen teklifleri reddetmesi sonrası, ön plana çıkan koalisyon ihtimali AK Parti-MHP oldu. 25. Dönem Meclisi'ne seçilen 550 milletvekili, 23 Haziran Salı günü Genel Kurul'da yemin edecek. Yemin töreninin ardından hükümet kurma çalışmalarının resmi olarak başlaması bekleniyor.

Kurlardaki düşüş Merkez'e nefes alma şansı verdi

PPK'yı BloombergHT.com için değerlendiren Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, piyasalarda artan volatiliteye rağmen bu toplantıda bir politika hamlesi beklemediğini söyledi. Çiçek "Döviz kurlarının aşağı gelmesinin Merkez Bankası'na nefes alma ve olayların gelişimini görene kadar bekleme imkanı sağladı. Ancak karar metninde, piyasalardaki volatiliteye dikkat çeken ve merkez bankasının fiyat istikrarını korumak için elindeki araçları kullanacağının altını çizen bir-iki cümlenin yer almasını bekliyorum" diye konuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Haziran ayında bir önceki aya göre %3,4 oranında arttı; Mayıs ayında 64,29 olan endeks Haziran ayında 66,45 oldu.

Küresel piyasalarda gözler Yunanistan'da

Küresel piyasalar, Yunanistan krizine kilitlenmiş durumda. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderleri bugün Yunanistan konusunu acil bir toplantıda görüşecek. Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'ın da bu zirve öncesi başlıca kreditör ülkelerin temsilcileriyle görüşmesi bekleniyor. Yunanistan'ın reformlar konusundaki son teklifi yetkililer tarafından olumlu karşılanmıştı. Bugün ABD'de ise ikinci el konut satışları verisi takip edilecek.

Borsa 83 bini aştı

Haftaya 83.000 puanın hemen altında başlayan BIST 100, daha sonra yükselerek bu seviyeyi aştı. Endeks ilk seansı yüzde 1,53 artışla 83.715,51 puandan tamamladı. İkinci seansta kazancını azaltan Borsa İstanbul 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre 971,80 puanlık yükselişle 83.426,18 puandan tamamladı.

Piyasa güne 10 milyar 853,5 milyon lira eksi rezervle başladı. Bankaların serbest depo hesabı ise 16 milyar 355,7 milyon lira düzeyinde bulunuyor.

TCMB, bugün, 29 Haziran vadeli ve 1 milyar lira tutarlı miktar yöntemiyle repo ihalesi açtığını duyurdu.

Dolar/TL 2,66'yı gördü

7 Haziran sonrası 2,80'i test ederek yeni bir rekor kıran dolar/TL, bugün yeniden seçim öncesi seviyelere gelerek TSİ 18:26'da yüzde 1.1 düşüşle 2,6659 oldu. Euro/TL yüzde 0,68 düşüşle 3,0392 seviyesindeydi. Sepet kur ise 2,8538 oldu.

2 yıl vadeli gösterge tahvil faizi ise 4 baz puan düşüşle yüzde 9,94 oldu.

(18:30'da güncellendi)

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com