Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, 4 günden bu yana ilk kez düşüş göstermesinin ardından kayıplarını koruyor. Yatırımcılar, İran’ın petrol ihracatını artırarak küresel arz fazlasını şiddetlendirme olasılığını değerlendiriyorlar.

Petrol vadelileri, Cuma günü yüzde 1.9 gerilemesinin ardından Londra’da yatay bir seyir izliyor. Uluslararası yaptırım altındaki İran’ın günlük yaklaşık 1 milyon varil petrol ihraç etmesine izin veriliyor. İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh, OPEC’e 5 Haziran toplantısı öncesinde gönderdiği mektup ile ihracatın 4 milyon varile yükseltilebilmesi istedi. Hedge fonları petrolde hem yükseliş hem de düşüş beklentisi ile açtıkları pozisyonları üst üste 4. haftada da düşürdüler.

Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinden gösterdiği toparlanma, fiyatların Ocak ayından bu yana yüzde 35 yükseliş göstermesinin üretimi teşvik ederek arz fazlasını şiddetlendirdiği spekülasyonları ile duraksadı. OPEC’in beşinci en büyük üreticisi İran, yaptırımların kaldırılması halinde ihracatını 6 ay içinde iki katına çıkarabilir.

Ağustos vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 18 sent yükselerek Singapur saati ile 14:32’de varil başına 63.20 dolardan işlem gördü. Kontrat Cuma günü 1.24 dolar düşüş ile 63.02 dolardan kapanış yaptı. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 3.13 dolar seviyesinde.

Temmuz vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 18 sent değerlenerek 59.79 dolardan alıcı buldu. Daha aktif olan Ağustos vadeli kontrat 10 sent artış göstererek 60.07 dolara geldi.