Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Yunan bankaları için sağladığı için Acil Durum Likidite Yardımı'nı (ELA) yükselttiği belirtiliyor. AMB, böylece bir haftadan kısa bir süre içerisinde Yunan bankalarına sağladığı yardımda üçüncü kez artırıma gitmiş oldu.

Konuya yakın bir kişinin verdiği bilgilere göre AMB Yönetim Kurulu Pazartesi günü aldığı karar ile ELA’nın üst limitini artırma kararı aldı.

Aynı kaynağa göre AMB gerektiğinde Yunan bankalarına yardımı tartışma için yine bir araya gelecek. Kaynak artırımın miktarı ile ilgili detay vermedi.

AMB’nin ELA’yı artırma kararı Yunanistan’ın likidite durumunun ciddi olduğuna işaret ediyor.

Euro Bölgesi maliye bakanları Pazartesi günü Brüksel’de bir araya gelecek. Ardından AB liderleri zirvesi gerçekleşecek. Görüşmelerden, Yunanistan’ın temerrüde düşmesini önleyecek bir anlaşma çıkmayacağı ilişkin endişeler artıyor. Öte yandan Yunanistan’ın zirve öncesinde sunduğu yeni teklifi AB Komisyonu sözcüsü Martin Selmayr tarafından, “ilerleme için iyi bir temel” olarak tanımlandı.

AMB, ELA’yı geçtiğimiz hafta Çarşamba günü 1.1 milyar euro (1.2 milyar dolar) artırarak 84.1 milyar euroya getirmişti. Ardından Cuma günü yapılan 1.8 milyar euroluk artırım ile ELA 85.9 milyar euroya ulaştı.

AMB Başkanı Mario Draghi geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Yunan bankalarına sağlanan likiditenin ödeme güçleri ve yeterli teminatları olduğu sürece genişletileceğini söyledi. Draghi, AMB’nin bu koşulların değişip değişmediğini yakından takip ettiğini belirtti.