Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hedge fonları, hem yükseliş hem de düşüş beklentisi ile açtıkları pozisyonları üst üste 4. haftada da düşürdüler. Pozisyonlardaki düşüşte OPEC üretiminin artması, buna karşın ABD arzının gerilemesi etkili oldu.

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre para yöneticileri, 16 Haziran’da sona eren 7 günlük dönemde, Batı Teksas türü ham petrolde (WTI) fiyatlarda düşüş beklentisi ile açtıkları kısa pozisyon sayısını yüzde 4.3, yükseliş beklentisi ile açtıkları uzun pozisyon sayısını yüzde 0.2 düşürdüler. Bu da net-uzun pozisyon sayısının yüzde 0.8 artmasına öncülük etti.

Vadelilerde işlemler WTI petrolün 5 dolar aralığında dalgalanması ile geriliyor. WTI petroldeki dalgalanma 19 ayın en dar aralığında seyrediyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC), geçtiğimiz ay Ekim 2012’den bu yana en yüksek seviyede petrol üretimi gerçekleştirdi. Yatırımcılar İran ve diğer 6 ülkenin nükleer anlaşmaya varması ile ilgili 30 Haziran tarihine odaklanmış durumda. Bu ülkelere uygulanan petrol yaptırımlarının kalkması küresel arz fazlası sorununu şiddetlendirebilir.

Nymex elektronik işlemlerde WTI vadelileri, verinin oluşturulduğu dönemde 17 sent düşüş ile 59.97 dolara geldi ve 19 Haziran’da 59.61 dolardan kapanış yaptı.

OPEC’in en büyük üyesi Suudi Arabistan’ın Petrol Bakanı Ali-Al Naimi 18 Haziranda, “Suudi Arabistan talep artarsa üretimi artırmaya hazır. Ülkenin günlük 1.5 milyon varil ile 2 milyon varil arasında bir atıl kapasitesi bulunuyor” dedi.

WTI’de uzun pozisyon sayısı geçtiğimiz hafta 688 geriledi. Kısa pozisyon sayısı 2,510 düşüş gösterdi. Net-uzun pozisyonlar 1,822 arttı.