Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Borsa İstanbul'da pay piyasaları ortalama yüzde 1,18 değer kazanırken, toplam işlem hacmi 3,2 milyar lira olarak gerçekleşti. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 1,91, holding endeksi yüzde 0,88 yükseliş kaydetti. En fazla kazandıran sektör endeksi ise yüzde 2,42 ile "ticaret" oldu.

Haftanın ilk işlem gününe yükselişle başlayan ve Dolar/TL 'nin 2,6619 ile son iki haftanın en düşük seviyesine gerilemesiyle alımlarını hızlandıran BIST 100 endeksi, gün içinde en yüksek 83.759,94 puanı gördü.

Analistler, dolardaki gerilemenin pay piyasalarında pozitif hava yaratmasının yanı sıra Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem'ın Yunanistan ile hafta sonuna doğru anlaşmaya varmaya çalışacaklarını belirtmesinin küresel risk iştahını artırdığını belirtiyor.

TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre daha pozitif ayrıştığını belirten analistler, TL varlıklara gelen alımların etkisiyle BIST 100 endeksinin önemli direnç seviyesi olan 83.500 puanın altında kapanış yapmasının 85.000 seviyelerinin takip edilmesi açısından önemli olduğunu kaydediyor.

Analistler, yurtdışında Yunanistan'a ilişkin haber akışının, yurtiçinde ise yarın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haziran ayı Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararı ile siyasi gelişmelerin piyasanın yönü üzerine etkili olacağını belirtiyor. TCMB'nin yarın gerçekleştireceği PPK toplantısına ilişkin beklentilere göre, politika faizinde (1 hafta vadeli repo ihale faiz oranı), bir değişiklik olmayacağı öngörülüyor.