Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:40’da güncellendi)

Euro dolar karşısında Yunanistan anlaşmasının AMB ile Fed arasındaki politika farkını canlandıracağı spekülasyonu ile düşüşü 3. güne taşıyor.

Euro 16 önemli para biriminin çoğu karşısında değer kaybetti. Goldman Sachs Group Inc., Yunanistan ile borç anlaşması sağlansa bile Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) parasal genişleme programının euroyu dolar karşısında parite (1 euro=1 dolar) seviyesine doğru getireceğini belirtti. ABD konut satışlarındaki artışın Fed’in bu yıl faiz artırımına gideceği iddialarını desteklemesinin ardından dolar güçlendi, euro zayıfladı.

Goldman stratejistleri konu ile ilgili 22 Haziran’da yayımladıkları raporda, “Yunanistan’ın euro-dolar’ın pariteye yaklaşması için bir katalizör olduğunu görüyoruz. İvmelendirilen parasal genişleme (QE) ile oran farkları euro karşısında hareketlendiriyor” ifadelerini kullandı.

Sydney’deki Rochford Capital direktörü Derek Mumford, “AMB, QE’yi sürdürecek. Güçlü gelen ABD konut verisinin güveninin dolara yönelmeyi artırması şaşırtıcı” dedi.

Euro dolar karşısında yüzde 1 gerileyerek New York saati ile 06:40’da 1.1229 dolardan işlem gördü. Euro yen karşısında yüzde 0.7 geriledi ve 138.92 yen oldu.  Dolar ise yen karşısında yüzde 0.2 yükselerek 123.65 yene geldi.

Avrupa liderleri Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras’a keditörlerin tahmin edilmesi için gerekli son çabanın gösterilmesi ve 5 aylık anlaşmazlığın sonlandırılması için 48 saat süre tanıdı.

(14:40’da güncellendi)