Yunan halkına referandumda ne sorulacak?
Başbakan Tsipras'ın 5 Temmuz'da referanduma gidileceğini açıklaması üzerine referandum metni merak konusu oldu
Hükümetin, kreditörlerin Yunanistan'a nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları referanduma sunma kararı parlamentoda onaylandı.
SYRIZA ile muhalefet partileri arasında sert tartışmaların yaşandığı parlamentoda yapılan oylamada, bakanlar kurulunun referanduma gidilmesi kararı 178 milletvekilinin 'evet' oyuyla kabul edildi. 300 sandalyeli parlamentoda 298 milletvekilinin katıldığı oylamada muhalefet partilerinden 120 milletvekili ise karara karşı 'hayır' oyu kullandı.
Başbakan Tsipras, oylama öncesinde yaptığı konuşmada, ülkenin tarihi gelişmelerle karşı karşıya bulunduğunu belirterek; Bakanlar Kurulunun aldığı halk oylaması kararının, müzakerelerdeki tıkanıklığın çözümüne yönelik atılmış doğru bir adım olduğunu savundu.
Hükümetin halk oylaması kararının AB ile köprüleri atmayı amaçlamadığını ifade eden Tsipras, "Kimse bizi Avrupa'dan koparamaz. Bazıları bunu oyun sanıyor. Yunanistan'ın durumu bir oyun değil. Bir halkın onuru oyun değil. Oyun 25 Ocak'ta bitti, 5 Temmuz'da ise tamamen sona erecek. Bize savaş açıldığında savaşmayı ve yenmeyi biliriz" şeklinde konuştu.
Referandum metni
Yunan halkına referandumda ne sorulacağı henüz resmi olarak açıklanmış değil. Bloomberg’in ulaştığı ve meclise sunulan taslak metne göre; seçmene şu sorular sorulacak:
“Yunanistan halkına bu metin aracılığıyla iletilen sorudur: Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu aracılığıyla 25 Haziran’da Euro Grubu toplantısında iletilen ve aşağıda adları belirtilen 2 belgeden oluşan taslak anlaşmasını kabul ediyor musunuz?
İlk belge “Mevcut Programın Tamamlanması ve Devamı için Reform” adını, ikinci belge ise “Geçici Borç Sürdürülebilirliği Analizi” adını taşımaktadır.
Kurumların sunduğu bu teklifi reddeden yurttaşlar / HAYIR
Kurumların sunduğu bu teklifi kabul eden yurttaşlar / EVET”
Yunan tarihinde ikinci referandum
Yunanistan’ın modern tarihinde 2. kez referanduma gidiliyor. İlki, 1974 yılında Albaylar Cuntası’nın devrilmesi üzerine monarşinin kaldırılması hakkında yapılmış ve seçmenlerin yaklaşık yüzde 70’i ülkenin anayasal monarşiden cumhuriyete geçmesine onay vermişti.