Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Yurtiçi piyasalar, beklentiden iyi gelen enflasyon verilerine karşılık satıcılı seyretti. Dolar/TL 2,68-69 seviyelerinde yatay seyrederken, Borsa yüzde 0.8 düştü.

Enflasyon beklentiden fazla geriledi

Tüketici fiyat endeksi, Haziran ayında yıllık bazda yüzde 7.2 ile beklentinin altında gerçekleşti. TÜFE aylık bazda yüzde 0.51 düştü. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yıllık bazda yüzde 7.75, aylık bazda ise yüzde  - 0.03 olmuştu. TÜFE Mayıs'ta yüzde 8.09 seviyesindeydi. Çekirdek enflasyon ise yüzde 7.61 beklentisine karşılık %7.51 oldu.

Veri TCMB'yi rahatlatsa da, kritik konu TL

Analistler, enflasyon rakamlarının Merkez Bankası'nın son ekonomistler toplantısındaki tespitlerini doğruladığını ifade ediyor. Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, TCMB yetkililerinin gıda fiyatlarındaki düzelmenin süreceğini ve çekirdek enflasyondaki yükselişin yataya döneceği yönündeki beklentisini hatırlattı. Gıda enflasyonundaki düşüşün ve olumlu baz etkilerinin desteğiyle yıllık enflasyonun yaz boyunca düşeceğini belirten Çiçek "Ayrıca TL üzerinde yeni bir değer kaybı baskısı olmaması durumunda, geçmiş kur hareketlerinin birikimli etkileri zayıflayacağından çekirdek enflasyon da düşüşe geçecek" diye konuştu.

Kritik konunun TL'nin istikrar kazanıp kazanmayacağı olacağını ifade eden Çiçek sözlerini şöyle sürdürdü: " Bunun için, içeride koalisyonun kurulması ve uyum içinde çalışması, dışarıda da Fed'in faiz artırmada acele etmemesi ve Yunanistan krizinin daha fazla derinleşip yayılmaması gerekli. Bu şartlar gerçekleşirse, TCMB'nin de likidite politikasını gevşettiğini ve fonlama maliyetlerini düşürdüğünü görebiliriz. Ancak TL üzerinde risk yaratan çok sayıda unsur olduğundan ve bunların her biri ciddi belirsizlikler içerdiğinden, para politikası duruşunda bir gevşeme öngörmek için daha çok erken." 

Ankara'da gündem TBMM Başkanlık Divanı

Önceki dönemlerde partilerin kolaylıkla uzlaştıkları TBMM Başkanlık Divanı’nda, hangi partiye kaç koltuk düşeceği sorusunun yanıtı bulunamıyor. TBMM Kanunlar Başkanlığı, üye sayısının 19’a kadar ulaştığı formüllerde hangi partiye kaç koltuk düştüğünü hesapladı. Gruplara bu dağılım gönderildi. İlk temaslarda, AK Parti’ye 8, CHP’ye 4, MHP ve HDP’ye 3’er üye düşen 18’lik model üzerinde AK Parti, CHP ve HDP olumlu görüş verdi. MHP kendisine 3, HDP’ye 2 koltuk öngörülen 17’lik modelde ısrar etti. Anlaşma sağlanamayınca başkan seçilmesine rağmen danışma kurulu toplanmadı ve Meclis çalışmasına bir gün ara verdi. Tartışma haftaya ertelendi.

ALB Araştırma Uzmanı Enver Erkan, koalisyon arayışları ve öne çıkan belli başlı formüllere rağmen mevcut tablonun bir işaret vermemesinin hükümetin kurulma aşamasına ilişkin soru işaretlerini artırdığını kaydetti. Erkan "Meclis Başkanı’nın tek bir partinin oyuyla seçilmesi ve partilerin eğilimlerinin güçlü bir koalisyon hükümetine işaret etmemesi erken seçim risklerini de fiyatların içine sokabilir. Bundan sonra koalisyon turlarını izliyor olacağız. 45 günlük süre aleyhte işlemeye başlarsa TL’de sıkıntı büyüyebilir" diye konuştu.

Borsa haftayı düşüşle tamamladı

Borsa İstanbul 100 endeksi, günü yüzde 0.8 düşüşle 81.217 puandan tamamladı. Endeks hafta genelinde ise yüzde 2.79 geriledi.

Dolar/TL aynı dakikalarda yüzde 0,14 artışla 2,6893 oldu. Euro/TL yatay seyre dönerek 2,9858 olurken, sepet kur 2,8376 düzeyindeydi.

2 yıllık gösterge tahvil faizi 4 baz puanlık düşüşle yüzde 9,68 oldu.

(17:49'da güncellendi)

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com