Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Yabancı yatırımcılar, Borsa İstanbul'da Haziran ayında 297 milyon dolarlık net alış gerçekleştirerek, yılın ilk yarısını sınırlı da olsa artıda tamamlamış oldu.

Borsa İstanbul tarafından açıklanan verilere göre, yabancı yatırımcılar Haziran ayında 297 milyon dolarlık net alış gerçekleştirdi. Yabancıların yılbaşından bu yana gerçekleştirdiği işlemlerde ise son 3 aydır gerçekleştirdikleri alımlarla ilk çeyrekteki satışları telafi ederek artıya geçtikleri görüldü.

Yabancı yatırımcılar, yılın ilk çeyreğini 837 milyon dolarlık satışla tamamladıktan sonra ikinci çeyrekte 845 milyon dolarlık net alım yaparak toplamda 8 milyon dolar tutarında net alım yapmış oldular.

BIST 100 endeksi Haziran ayındaki net yabancı yatırımcı alışına karşın aylık bazda yüzde 0,88 değer kaybetti. Böylece son iki ayda yabancıların net alım yapmasına karşın endeksin düşüş eğiliminde hareket etmesi dikkati çekti. Analistler, endeks ile yabancı yatırımcı işlemleri arasındaki ilişkinin bozulmasında, endeks üzerinde ağırlığı yüksek banka pay piyasalarında yapılan satışların etkili olduğunu belirtiyor. Ayrıca Haziran ayında toptan satışlar pazarındaki 325 milyon dolarlık Boyner Pazarlama ve Tekstil alımının hesaplama dışı bırakılması durumunda yabancı yatırımcıların Haziran ayında net 28 milyon dolarlık satış yaptıklarının görüldüğünü vurgulayan analistler, bu durumda yılın ilk yarısındaki toplam yabancı yatırımcı işlemlerinin 317 milyon dolar satış olarak hesaplanacağını ifade ediyor.

- Yabancılar en çok Boyner aldı-

Yabancıların Haziran ayındaki işlemlerine bakıldığında toptan işlemler pazarındaki 325 milyon dolarlık alımın etkisiyle en çok Boyner Pazarlama ve Tekstil aldıkları görülürken, en fazla satış yaptıkları pay piyasası ise 39,9 milyon dolar ile Halkbank oldu.

En fazla alış yapılan pay piyasaları Boyner'in ardından Turkcell, Petkim, Erdemir ve Koç Holding olarak sıralandı. Yabancıların net satış yaptıkları pay piyasaları ise Halkbank'ın ardından Emlak Konut GYO, Vakıflar Bankası, Türk Traktör ve Garanti Bankası oldu.

AA