Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Turkcell ve ASELSAN, 5'inci nesil mobil iletişim teknolojileri (5G) alanında Türkiye'nin yazılım ve donanım Ar-Ge kapasitesini güçlendirmek amacıyla iş birliği yaptı.

Turkcell'den yapılan açıklamaya göre, 5G konusunda atılacak adımlara öncülük etmek üzere elektronik teknolojileri alanında iş birliğine gitti. Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ve ASELSAN Genel Müdürü Faik Eken, yapılacak çalışmaların kapsamına ilişkin bir çerçeve metne imza attı. İki marka, çerçeve metin doğrultusunda uzun vadeli iş birliği yürütmek ve geleceğin mobil teknolojilerini geliştirmek için ortak çalışma konusunda anlaşmaya vardı.

İş birliği, temel olarak Türkiye'nin 5G teknolojisinde üretici ülke haline getirilmesini hedefliyor. Bu doğrultuda iki yerli marka 5G yol haritası üzerinde çalışmaya başlayacak. Uluslararası standartlaşma süreçlerine birlikte katılım sağlayacak Turkcell ve ASELSAN, geliştirilecek ürünlerle yerel ve uluslararası pazarlarda ticari başarı için ortak çaba sarf edecek.

Çerçeve metninin başlıca hedefleri arasında, Türkiye'nin 5G teknolojileri alanında tüketen değil üreten konumuna getirilmesine öncülük etme, Türkiye'nin yüksek teknoloji üretim kapasitesini ve ihracatını arttırmaya katkı sağlama, 5G kapsamında katma değerli teknolojileri belirlemek ve bu alanlarda yerel bir Ar-Ge yol haritası oluşturma, 5G teknolojilerinin gelişimine yön veren uluslararası platformlara, uluslararası standartlaşma süreçlerine birlikte aktif katılım sağlayarak bu bilgi ve deneyim ışığında yerel çalışmaları besleme yer alıyor.

Metin kapsamında ayrıca, standartlara uygun şekilde geliştirilecek ürünlerle yerel ve uluslararası pazarlarda ticari başarıya ulaşmak, bu alanda oluşturulacak ekosistemle (üniversitedeki araştırmacılar, yazılım geliştiriciler, donanım üreticiler, vb.) birlikte Türkiye'de bir uzmanlığın oluşmasına öncülük etmek ve 5G ve ilgili teknolojilerde fikri mülkiyet hakları ve patent portföyünü geliştirmek amaçlarını içeriyor.

-"Türkiye 5G'de merkez üs olacak"-

Açıklamada görüşlerine yer verilen Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, en büyük hedeflerinin, Türkiye'nin her köşesinde en hızlı, en kolay şekilde iletişim sağlamak ve teknolojiyi kullanarak hizmet sunmak olduğunu belirtti. Bugüne kadar yaptıkları yatırımlarla sadece Türkiye'nin değil dünyanın en güçlü 3G altyapısını kurduklarını kaydeden Terzioğlu, şöyle devam etti:

"3G hızını 3 kat artırarak bugün dünyada sunulan en yüksek 3G hızı olan 63,3 Mbps'i hem altyapı tarafında hem de Turkcell Turbo T50 ile akıllı telefon tarafında destekleyen ilk ve tek operatör olduk. 4G için yaptığımız testlerle bu teknoloji ile ilgili hazırlıklarımızı tamamlarken, 5G hazırlıkları kapsamında da yönetim kurulunda yer aldığımız NGMN (Next Generation Mobile Networks) çatısı altında Türkiye'yi temsil eden tek operatörüz."

Terzioğlu, 5G alanındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve bu konuda dünya standartlarının oluşmasına yön verdiklerini ifade etti. ASELSAN ile iş birliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Terzioğlu, şunları kaydetti:

"Öncülüğümüzü ve yeni nesil mobil iletişim teknolojilerini Türkiye ile tanıştırma konusundaki liderliğimizi 5G'de de sürdürmek Turkcell için olmazsa olmaz nitelikte. Bu nedenle, hizmete yönelik teknoloji ve inovasyon geliştirme idealine bizim kadar bağlı ASELSAN ile imzaladığımız çerçeve metin, uzun soluklu bir çalışmanın ilk adımı oldu. Birlikte hedeflerimizi gerçekleştirerek Türkiye'nin 5G'de merkez üs olmasını sağlayabileceğimize tüm kalbimizle inanıyoruz."

-"ASELSAN, 5G'de en yetkin ortak olacaktır"-

ASELSAN Genel Müdürü Faik Eken de ASELSAN'ın haberleşme ile başlayan yolculuğunun geçen 40 yıl içerisinde Türkiye'nin dışa bağımlılığını en aza indirecek şekilde savunma elektroniğinin her alanına yayıldığını dile getirdi. ASELSAN'dan transfer edilen teknoloji ile Kazakistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya ve Pakistan'da üretim yapan fabrikaların bulunduğu bilgisini paylaşan Eken, şu ifadeleri kullandı:

"Askeri teknolojilerde elde ettiğimiz teknoloji ve bilgi birikimini öncelikle 4G konusunda ULAK projesi ile hayata geçiren ASELSAN, bu birikimini 5G gibi kritik teknolojik alanlarda da değerlendirerek, ülkemizin teknolojik altyapı ihtiyaçlarının milli olarak karşılanmasını hedeflemektedir. TASMUS ve JEMUS gibi yurt sathına yayılan geniş bir stratejik/taktik ağı kurmuş olan ASELSAN, 5G'nin hazırlık, tasarım, üretim ve kurulumunda da en yetkin ortak olacaktır."

AA