Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Suudi Arabistan servet fonu, Rusya'ya  10 milyar dolar yatırım yapacak. Anlaşma, iki ülke arasında yaşanan yakınlaşmanın en güçlü işaret  olarak görülüyor.

Rus Doğrudan Yatırım Fonu, Suudi Arabistan'ın Kamu yatırım Fonu ile imzaladığı anlaşmayla Rusya'ya şimdiye kadarki en büyük yabancı doğrudan yatırımın gerçekleşeceğini açıkladı. Rus fonunun CEO'su Kirill Dmitriev, "İlk yedi proje ön onaydan geçti. Yıl bitmeden 10 anlaşmayı nihayetlendirmeyi bekliyoruz" dedi. Geçen ay düzenlenen St. Petersburg Ekonomi Forumu'nda imzalanan mutabakat anlaşmasıyla yatırım anlaşması için ilk adım atılmıştı. Gelişmeler, Rus hükümetinin Suriye'de Beşar Esad yönetimine yönelik desteği nedeniyle Suudi Arabistan ile bozulan ilişkilerin düzeltmek için yapılan görüşmelerde önemli bir mesafe katedildiğini gösteriyor.

Financial Times'a göre, Rus Doğrudan Yatırım Fonu, yatırımın iki ülke arasındaki politik gündemin bir parçası olup olmadığı konusunda yorum yapmayı reddetti. Ancak fon, İkinci Veliaht Prens ve Savunma bakanı Muhammed bin Selman'ın anlaşmaya varılmasında çok büyük bir rolü olduğunu açıkladı. CEO Dmitriev, Suudi fonunu Rusya'ya getirmek için bir yıldan fazla bir süredir uğraştıklarını söyledi.

Suudilerin Rusya için ayırdığı fon beş yıllık bir süre içinde altyapı, perakende, lojistik ve tarıma yönelik projelerde kullanılacak. Rus Doğrudan Yatırım Fonu ayrıca, Suudi Arabistan Genel Yatırım İdaresi ile Suudi Arabistan ve diğer Ortadoğu ülkelerinde ortak yatırım yapmak konusunda anlaşmaya vardı.