Beyaz Saray: İran müzakereleri yapıcı olduğu süre devam edebilir
Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, "İran ile yapılan görüşmeler, yapıcı bir şekilde devam ettiğine dair somut deliller olduğu müddetçe sürebilir" dedi
Beyaz Saray Sözcüsü John Earnest, 5+1 ülkeleriyle İran arasındaki müzakerelerin yapıcı olduğu sürece devam edebileceğini söyledi.
Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, günlük basın brifinginde, Avusturya'nın başkenti Viyana'da devam eden müzakerelere ilişkin soruları yanıtladı.
Earnest, "İran ile yapılan görüşmeler, yapıcı bir şekilde devam ettiğine dair somut deliller olduğu müddetçe sürebilir" dedi.
İran ile devam eden müzakerelerin son tarihi 30 Haziran olarak belirlenmişti fakat tarafların bir anlaşmaya varamaması üzerine, görüşmeler 7 Temmuz tarihine kadar uzatılmıştı. Belirlenen tarihte tarafların anlaşamaması üzerine görüşmeler 10 Temmuz tarihine kadar tekrar uzatılmıştı.
Perşembe içerisinde açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de bir anlaşmaya varmak için zor sorunları çözmeye devam edeceklerini söylemişti.
ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi üyelerinden Engel: "Masada yapılmayacak bir anlaşmanın alternatifi İran'ın nükleer tesislerini bombalamaktır"
ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi üyelerinden Eliot Engel, İran ile yürütülen nükleer müzakerelerle ilgili olarak, "Masada yapılmayacak bir anlaşmanın alternatifi İran'ın nükleer tesislerini bombalamaktır" dedi.
Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde "İran'la yapılmaya çalışılan nükleer anlaşmaya dair öneriler" adı altında yapılan oturumda, Demokrat Parti'nin New York temsilcisi Engel, ABD yetkililerinin zaman zaman dile getirdiği, "Kötü bir anlaşma yapmaktansa hiç anlaşma yapmayalım daha iyi" sözlerini hatırlatarak, "Bir anlaşma yapılmamasına alternatif olarak İran'ı bombalayabiliriz" şeklinde konuştu.
Alternatiflerin sadece Tahran'la anlaşma yapmak veya kötü bir anlaşma yapmaktansa hiç yapmamanın ötesinde olduğunu belirten Eliot, "Masada yapılmayacak bir anlaşmanın alternatifi İran'ın nükleer tesislerini bombalamaktır" ifadelerini kullandı.
Aynı oturumda konuşan ve daha önce Pentagon'da Ortadoğu savunma ve enerji danışmanı olarak görev yapmış olan Michael Makovsky ise Başkan Barack Obama yönetiminin İran'ın nükleer meselesinde dört ana madde üzerine yoğunlaştığını söyledi.
Makovsky, Beyaz Saray'ın İran'a karşı pozisyonunu, İran'ın nükleer bomba yapımındaki bütün yolların tıkanması, nükleer çalışmaların bir an önce dondurulması, gerekirse nükleer tesislerin bombalanması ve son olarak da bir anlaşmaya varılamaması durumunda İran'a karşı savaş durumu şeklinde nitelendirdi.
İran ile 5+1 ülkeleri arasında İran'ın nükleer programını sınırlandırmayı ve yaptırımları kaldırmayı hedefleyen kapsamlı bir anlaşmaya ulaşmak için yürütülen nükleer müzakereler Avusturya'nın başkenti Viyana'da devam ediyor.
Taraflar, İran'ın nükleer bomba üretmesini engelleyecek ve yaptırımları kaldıracak bir anlaşmaya ulaşmaya çalışıyor.
Nihai anlaşma için 30 Haziran olarak belirlenen son tarih, görüşmelerin taraflar arasında bir sonuca bağlanabilmesi için 7 Temmuz'a kadar uzatılmıştı. Ancak taraflar, bu sürenin dolmasına rağmen masadan anlaşmayla ayrılamamaları üzerine, süre 10 Temmuz'a kadar bir kez daha uzatılmıştı.
ABD Dışişleri Bakanı Kerry: "Biz sonsuza kadar müzakere masasında oturmayacağız"
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, nükleer müzakerelerle ilgili olarak zor kararların alınmasının zor olduğunu belirterek, "Ancak öyle ya da böyle bu tür kararlar, çok kısa sürede alınmak zorundadır" dedi.
Kerry, Avusturya'nın başkenti Viyana'da nükleer müzakerelerin yürütüldüğü Coburg Otel'in önünde basın toplantısı düzenledi. Sadece müzakerelerin hatırı için ve müzakerelere devam etmiş olmak için burada olmadıklarını belirten Kerry, "Biz buradayız çünkü biz, kapsamlı bir anlaşmaya doğru ilerlemeler kaydettiğimize inanıyoruz" dedi.
Çarşamba akşamı Başkan Obama ile görüştüğünü ve daha öncede benzer ifadeler kullandığını aktaran Kerry, "Biz sonsuza kadar müzakere masasında oturmayacağız" ifadelerini kullandı.
Müzakerelerin teknik düzeyde yürüdüğünü, risk ve sorunların çok yüksek olabileceğini vurgulayan Kerry, saatler gece yarısını gösterse bile kolayca müzakere masasından kalkıp ayrılmayacaklarını söyledi.
Müzakerelerde kaliteli bir anlaşmaya ulaşmak istediklerini belirten Kerry, acele etmediklerini ve ettirmediklerini aktardı.
Müzakerelerde önemli ilerlemeler kaydetmelerine rağmen bazı zor sorunların bulunduğunu kaydeden Kerry, "Biz biliyoruz ki zor kararları almak kolay olmaz. Ancak öyle ya da böyle bu tür kararlar, çok kısa sürede alınmak zorundadır" diye konuştu.
Kerry, ulaşılabilir bir anlaşmaya varmak için zor sorunları çözmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
"Derenin ortasında at değiştirilmez"-
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, işleri tamamlamak için çok sıkı çalıştıklarını fakat acele etmediklerini söyledi. Kerry, "Yapılacak işleri bitirmek için çok sıkı çalışıyoruz fakat acele etmiyoruz. Buraya yazıyorum; derenin ortasında at değiştirilmez" ifadelerini kullandı.
Zarif, daha sonra otelin balkonunda İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi ile bir süre sohbet etti. Zarif, gazetecilerin ısrarlı sorularına ise el sallayarak karşılık verdi.
Fransa Dışişleri Bakanı Laurant Fabius ise gazetecilere yaptığı açıklamada, zor sorunların halen devam ettiğini ve bu nedenle müzakerelere sabaha kadar devam etme kararı aldıklarını söyledi.
Müzakere takvimini Cuma sona ermesi bekleniyor.
İsviçre'nin Cenevre kentinde 24 Kasım 2014 tarihli geçici anlaşmaya göre müzakerelerin, 20 Temmuz 2014 tarihinde sona ermesi gerekiyordu. Ancak taraflar arasındaki farklılıklar nedeniyle müzakereler, yaklaşık bir yıldır erteleniyor. En son 7 Temmuz olan müzakere takviminin 10 Temmuz'a kadar uzatıldığı açıklanmıştı.
Müzakerelerde taraflar, İran'ın nükleer faaliyetlerini sınırlandıran ve yaptırmaları kaldıran bir anlaşmaya ulaşmaya çalışıyor.
AA