Putin için süre daralıyor, resesyon uzuyor
Rusya, petrolün varil başına 50 dolara yakın seyretmesi ile on yılların en uzun süreli resesyonunu kaydetmeye hazırlanıyor
Rusya, 2014 Mart'ında Ukrayna'ya ait Kırım'ı ilhak etmesi ile birlikte egemen ülkelerin yaptırımları ve nereydeyse yarı yarıya düşen petrol fiyatları ile karşılaştı. Ardından Rusya Devlet Başkanı Putin, ekonomik krizi aşabilmek için sadece 2 yıla ihtiyaçlarının olduğunu duyurdu. Fakat Putin'in evdeki çarşıya uymayacak gibi görünüyor.
Petrol fiyatları ile yakın ilişkisi olan Rus ekonomisi için dünya petrol piyasasındaki son çalkantı, resesyonun gelecek yıla uzayabileceği anlamına geliyor. Resesyonun gelecek yıl da sürmesi, ekonomide 20 yılın en uzun süreli gerileme döneminin yaşanacağına işaret ediyor.
Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinden gösterdiği yüzde 40’lık toparlanma ile Rusya, 2009’dan bu yana kaydettiği ilk gerilemede dibi görmeye yakın göründü. Ancak petroldeki toparlanma son haftalarda duraksadı ve hükümetin 2016’da büyümeye dönüleceği taahhüdü ile ilgili şüphe yarattı. Öte yandan mevcut durumda 5 yılın en büyük açığını vermeye hazırlanan bütçede sıkılaştırmaya gidilebileceği endişesi oluştu.
Petroldeki dalgalanma, Başkan Vladimir Putin’in iyimserliğini test edecek. Putin, ekonomik krizde en kötünün geride kaldığını iddia etmişti ve gelecek yıl Eylül’de yapılacak seçim öncesinde rejimi üzerindeki baskıyı artırmıştı. ING Bank NV’ye göre, Rusya’nın bütçesini dengelemesi için petrol fiyatı varil başına 80 dolar olmalı. Merkez bankasına göre Rusya, 2016 itibarıyla petrol fiyatlarının 60 dolar seviyesindeki seyri sürdürmesi halinde 2 yıllık bir ekonomik daralma göğüs gerecek.
ING ekonomisti Dmitry Polevoy, “Rusya, petrol fiyatı 50 dolar civarında olursa gelecek yıl resesyon veya stagnasyon ile karşı kaşıya kalacak. Harcamaların daha fazla kesilmesi, askeri harcamaların ertelenmesi ve rezervde kalanın kullanılması gerekebilir” dedi.