Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Para politikasını sadeleştirmek için karmaşık bir açıklama.

Yatırımcılar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Salı günü faizleri sabit tutma kararı ile birlikte yaptığı açıklamayı bu şekilde niteliyorlar. Bu açıklamanın ardından, tahviller ve Türk Lirası sert kayıplar yaşarken, Türk tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyetleri (CDS'ler) bir yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı. Bunun yanında, yatırımcılar, Başkan Erdem Başçı'nın mantığını anlayabilmek için, bugün gerçekleştirilecek olan, TCMB'nin her ay ekonomistlerle düzenli olarak yaptığı toplantıda, dün açıklanan politka "yol haritası" ile birlikte, ikinci bir şans yakalayacak.

Bu toplantı oldukça önemli. Zira Başçı, tahvil faizlerinin Şubat ayından bu yana en hızlı artışını göstermesi ile birlikte, Türk Lirası'nın dördüncü gün üst üste rekor düşük seviyelere gerilemesini önleyemeyen mevcut çoklu gösterge faiz uygulamasını sadeleştirmek için dokuz tane tedbirden bahsetti.

Merkez Bankası'nın eski danışmanlarından ve şimdi İstanbul'da Globalsource Partners Inc. ekonomisti Murat Üçer, "Banka kayıtsız görünürken, harektsiz kalarak oldukça riskli bir yola girdi," dedi ve "Ayrıca politika sadeleştirmesinden bahsederken, ne demek istediği konusunda bir rehberlik sunmadı. bunun yerine likidite tedbirleri üzerine hayalkırıkllığı yaratan basit bir not yayınladı" şeklinde görüş bildirdi.

Yol haritası, faiz koridoru olarak adlandırılan, ve şimdi sırasıyla yüzde 10.75 ve yüzde 7.25 seviyelerinde bulunan gecelik borç verme ve borçlanma faizleri arasındaki aralığın daraltılmasını da içeren bir taahhüt niteliğinde. Banka'nın borçlanma limitleri ve Türk Lirası zorunlu karşılıklar için rezerv opsiyon katsayısının seviyesi ayarlamaları da bu tedbirler arasında yer alıyor.

Daha Fazla Işık

İstanbul'da Morgan Stanley ekonomistlerinden Ercan Ergüzel, e-posta raporunda, "Yol haritasında daha fazşa açıklık istiyoruz ve Merkez Bankası'nın toplantısı daha fazla ışık sağlayabilir," dedi. Banka Türkiye için tavsiyesini geçen hafta "nötr"e yükseltmişti.

Merkez Bankası bir hafta vadeli repo faizini, Bloomberg'in anketine katılan 17 ekonomistin tahminlerine paralel olarak yüzde 7.50'de bıraktı. Koridorun alt ve üst sınırlarında da değişikliğe gidilmedi. Politika yapıcılar repo faizini üst üste altıncı ayda da değiştirmezken, Merkez Bankası'nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yüzde 8.74 ile bu yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Ergüzel, Banka'nın politikasını sıkılaştırabileceği diğer yolları işaret ederek, "Merkez Bankası'nın oldukça etkili faiz koridorunu bir süre daha devam ettireceğini görmek umut verici" dedi.

İki yıl vadeli tahvillerin faizi yüzde 10.68 ile bir yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıkarken, beş yıl vadeli CDS'ler Mart 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Türk Lirası dolar karşısında yüzde 1.3 değer kaybederek 2.9066 ile rekor seviyeye düştü. Türk Lirası'nın enflasyon etkisinden arındırıldıktan sonraki göreceli gücü, yani reel efektif döviz kuru geçen hafta, geçen yıl Ocak ayındaki acil faiz artırımının yapıldığı dönemden öncei seviyelerinden daha da zayıf.

En Kolay Yol

İstanbul'da Finansbank AŞ baş ekonomisti İnan Demir, "Türk Lirası'nın daha da zayıflaması en kolay yol," dedi ve "Ocak 2014'teki hareket şaşırıtıcı olmaz" şeklinde görüş bildirdi.

Türkiye'de piyasaların üzerindeki yükler, ikinci kez seçime gidilmesi ve Güney Doğu'daki şiddet olayları. Fed bu akşam Temmuz ayı toplantı tutanaklarını açıklayacak. Bu tutanaklar Fed'in 2006'dan bu yana yapacağı ilk faiz artırımı için işaretler verebilir.

İstanbul'da Türk Ekonomi Bankası AŞ baş ekonomisti Selim Çakır, e-posta raporunda, "Dünkü faiz kararı piyasalardaki paniğin durması için altın bir fırsattı," dedi ve "Artan ülke içi siyasi belirsizlikler ve gelişen ekonomilerden sermaye çıkışları ile birlikte, piyasalar muhtemelen Merkez Bankası'nın faizde değişikliğe gitmesi için çok fazla bekleme konusunda yeterince sabırlı olmayacak" görüşünü savundu.


Bloomberg News