Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Erken seçim ihtimalinin her geçen gün güçlenmesi ve Merkez Bankası'nın dünkü açıklamaları sonrası dün sert satış yaşayan yurtiçi piyasalar, bugün de aynı gündemi takip edecek.

Merkez Bankası'nın ekonomistlere yaptığı sunuma katılan isimler, para politikasının ABD Merkez Bankası Fed'in hamlelerine bağlı olarak sıkılaştırılacağı görüşünü bildirdiler. Bloomberg HT'ye konuşan Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer Merkez'in Fed'i bekleyerek faiz artışına gideceği yönünde mesaj verdiğini söyledi.

Halk Yatırım'dan Banu Kıvcı Tokalı da, TCMB'nin Fed'in faiz artırımının ardından faiz artırımına gideceğini ve faiz koridorunu Fed'den sonra alt sınırdan başlayarak daraltacağını belirtti. Tokalı, repo faizinin nihayetinde ortalama fonlama ve gecelik faiz arasında olmasının beklendiğini sözlerine ekledi.

TCMB Başkanı Erdem Başçı, 30 Temmuz'da yaptığı sunumda para politikasında sadeleşme ve normalleşme döneminin başlayacağını belirtmişti. TCMB dün gerçekleşen Para Politikası Kurulu'nun ardından sadeleşme yolundaki ilk adımı kamuoyuna duyurmuştu. Buna göre faiz koridoru, 1 hafta vadeli repo ihale faiziyle simetrik olarak daraltılacak.

Piyasalar dün yapılan açıklamayı tatmin edici bulmasa da, bugünkü sunumda sıkılaşma yolunda daha net mesajlar verilmesi piyasaları rahatlatabilir.

Dolar/TL dünkü açıklamaların sonrasında 2,90'ı aşarken, Euro/TL de 3,20'nin üstüne çıkmıştı.

TCMB bugün öğleden sonra sadeleşme adımlarına ilişkin teknik bir not yayınlayacak.

Siyaset gündemi

Ankara'da ise gündemin birinci maddesi erken seçim. Hükümetin kurulması için verilen sürede son 5 güne girilirken, Başbakan Ahmet Davutoğlu dün akşam hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı'na iade etti.

Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temayüllerce öngörülen şekilde yetkiyi en fazla oyu alan ikinci partinin lideri olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na verip vermeyeceği bilinmiyor. Habertürk'te yer alan haberde, Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'na görevi verme eğiliminde olmadığı ve iki aylık bir seçim hükümeti üzerinde durduğu kaydedildi.

Bloomberg HT canlı yayınına katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek-Böke, yetkilendirmenin verilmesini beklediklerini söyledi.

Dolar/TL yatay seyrediyor

Dolar/TL dün rekoru 2,9074'e kadar çıkarmasının ardından bugün TSİ 12:41'de yatay seyrederek 2,9020 oldu. Borsa İstanbul 100 endeksi ise ilk seansı yüzde 0.38 yükselişle 76.247 puandan tamamladı.
Euro/TL 3,2007 olurken, sepet kur 3,0489'a geldi.

2 yıllık gösterge tahvil faizi 1 baz puan artışla yüzde 10,69 seviyesindeydi.

(12:42'de güncellendi)