Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, düşüşü 5. güne taşıyarak 6 yılın en düşük kapanış seviyesine düşüşü genişletiyor. Bakırdaki düşüşte, Çin hisselerinin gerilemeyi devam ettirmesi ve ülkede talebin yavaşlayacağı endişesi etkili oldu. Alüminyum 2009 yılından bu yana en düşük kapanış seviyesi civarından işlem görüyor.

Bakır yüzde 0.6 kaybederek ton başına 5,005 dolara gelirken, alüminyum yüzde 0.3 değer kaybetti. Çin’in gösterge hisse senedi endeksi, Salı günü yüzde 6.2’lik bir düşüşün ardından yüzde 2.2 geriledi. Satış dalgası, yuanın sürpriz bir şekilde devalüe edilmesinden bir hafta sonra geldi. Buna ek olarak dünyanın en büyük emtia tüketici Çin,  1990’dan bu yana en yavaş genişlemeyi göstermeye hazırlanıyor. Bloomberg Emtia Endeksi, yavaşlayan talep ve artan arz ile 13 yıldan daha uzun bir süre içerisindeki en düşük seviyede seyrediyor.

Sydney’deki UBS Group AG analisti Daniel Morgan, yaptığı açıklamada, “Çin’de inişe geçen sektörlerden gelen talep bu yılbaşından günümüze kadar olan sürede oldukça azaldı. Piyasa gün be gün daha da aşağı yöneliyor. İkinci yarıda ve 2016’da bir hızlanma geleceğini düşünmüştüm fakat ihtiyacınız olan şey merkezi ve yerel hükümet tarafından yol gösterilmesi” ifadesinde bulundu.

Sanayi metalleri Çin imalat, altyapı ve emlak piyasasındaki azalan hareketliliğin etkisiyle darbe alıyor. Analistler, talep 2015’in ikinci yarısında gelişme göstermekte başarısız olursa bu durumun bakıra yapacağı etkiyi değerlendiriyor.