Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD'de tüketici fiyatları Temmuz ayında son üç ayın en yavaş artışını gerçekleştirdi ve bu durum, enflasyonun Fed'in hedefine ne denli çabuk yükseleceğine ilişkin şüphelerina rtmasına neden oldu.

Tüketici fiyatları endeksi Temmuz ayında, bir ay önceki ayki yüzde 0.3'lük artışın ardından yüzde 0.1 tırmandı. Bloomberg'in anketine katılan 78 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 0.2 artması bekleniyordu. Gıda ve enerji fiyatlarının dahil edilmediği çekirdek tüketici fiyatları da tahmin edilenin altında yükseldi.

Petrol fiyatları, enflasyonu önümüzdeki aylarda muhtemelen aşağıda tutacak küresel arz fazlası ortamında, Haziran ayında gördüğü kapanış bazındaki zirveden yüzde 30'dan fazla düştü. Güçlü dolarla birlikte diğer ülkelerdeki yavaş ekonomik büyüme bir araya geldiğinde, enerji fiyatlarındaki düşüş Fed'in yüzde 2 olan enflasyon hedefine ulaşmasını daha da zor hale getiriyor.

New York'ta 4Cast Inc. kıdemli ekonomisti David Sloan, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "Enflasyon tablosu oldukça yumuşak," dedi ve "Trend muhtemelen Fed'in istediğinde biraz daha aşağıda" şeklinde görüş bildirdi.

Tüketici fiyatları yıllık bazda ise yüzde 0.2 arttı.

Ekonomistlerin Bloomberg anketindeki tahminleri, aylık enflasyon için yüzde 0.1 düşüşle yüzde 0.3 artış arasında geldi.

Enerji maliyetleri Temmuz ayında, Haziran ayındaki yüzde 1.7'lik artışın ardından yüzde 0.1 yükseldi. Enerji fiyatlarında görülen kısa istikrar dönemi sona ermiş görünüyor ve 2016 yılında da sürmesi beklenen küresel arz fazlasının petrol üzerinde baskısının sürmesi öngörülüyor.