Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:55'te güncellendi)

Altın, Fed yetkililerinin ekonominin güçlendiğine ilişkin daha fazla işaret görmeleri gerektiğini kaydetmelerinin ardından, eylül ayında faiz artırımına gidileceğine ilişkin beklentilerin azalmasının etkisiyle, son bir ayın en yüksek seviyesine ralli yaptı.

Spot altın yüzde 0.7 yükselerek ons başına 1,142.25 dolar ile 17 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, Singapur saati ile 14:35'te 1,138.28 dolara geldi. Metal dün yüzde 1.5 yükselmiş ve 13 Mayıs'tan bu yana en hızlı çıkışını gerçekleştirmişti.

Fed yetkililer, dün açıklanan Temmuz ayı toplantı tutanaklarına göre, işgücü piyasasının iyileştiğine ve enflasyonun hedef seviyesine doğru hareket etmekte olduğuna ilişkin daha fazla işaret görmek istiyor. Yüksek faizler, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor.

Sydney'de Ayers Alliance Securities şef yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, "Altın piyasası çok ucuz olarak görülüyor," dedi ve "Fiziki talep çok güçlü ve altın primleri büyüyüyor. Bu yüzden kafalar yeniden bir yatırım olarak altına çevriliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Altın geçen hafta, Çin'in beklenmedik bir şekilde devalüasyona gitmesinin ardından piyasaların sarsılması ve buna bağlı olarak güvenli liman alımlarının artması sonucu, Haziran ortasından bu yana ilk haftalık kazancını gerçekleştirdi. Küresel hisse senetleri Çarşamba günü, küresel büyümeye yönelik endişelerin etkisi ile değer kaybederken, ABD'de açıklanan Temmuz ayı tüketici fiyatları endeksinin beklenenden daha yavaş artması, enflasyonun Fed'in hedef seviyesine hızlı biçimde yükseleceğine ilişkin şüpheleri artırdı.

Fed Artışı

Hong Kong'da UBS Group AG'nin varlık yönetimi birimi emtia ve Asya Pasifik döviz müdürü Dominic Schnider, "Altın destek buluyor," dedi ve "Fed'in faiz artıramayabileceğine ilişkin belirsizlikle birlikte, faiz artırımı gelebilir. Fed'in faiz artırımına gideceğini düşünüyoruz. Bu nedenle bu yükselişi kısa ömürlü olarak görüyoruz ve altın yeniden baskı altında kalacak" şeklinde görüş bildirdi.

Dünya Altın Konseyi'ne göre, birçok merkez bankası rezervlerini birkaç önemli para biriminde tutuyor ve altını volatil kur hareketlerinde korunmak için kullanıyor. Çin, Cuma günü merkez bankasının açıkladığı verilere göre, altın rezervlerini Temmuz ayında yüzde 1.1 artırdı. Uuslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, Kazakistan altın rezerlerini Haziran itibqariyle 33 ay üst üste artırıken, Rusya da rezervlerine ekleme yaptı.

Zayıflayan Paralar

Singapur'da Phillip Futures Pte yatırım analisti Howie Lee, para birimleri zayıflayan ülkeleri işaret ederek, "Merkez bankaları para birimlerine istikrar kazandırmak için rezervlerini artırmaya çalışıyor," dedi ve "Sermaye bu ülkelerin kıyılarını 'Fast & Furious' filmindeki yarış arabalarından daha hızlı bir şekilde terk etti ve ABD'de faizlerina rtırılmasının lokaş varlık satışlarını daha da artırabileceği endişeleri sürüyor" yorumunda bulundu.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, Fed'in dünkü açıklaması öncesi yüzde 1 yükselerek ons başına 1,127.90 dolardan kapandıktan sonra, yüzde 1.2 daha yükselerek 1,141.80 dolara geldi. Şanghay Altın Borsası'nda, yüzede 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 1.4 artarak 235 yuana (ons başına 1,142.75 dolar) çıktı ve yükselişini dördüncü güne taşıyarak 29 Haziran'dan bu yana en yüksek kapanışına yöneldi.

Traderlar, Fed'in eylül ayında faiz artırımına gidceği beklentisini yüzde 36 olasılıkla fiyatlıyor. Bu rakam, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 7 Ağustos'ta yüzde 54 seviyesindeydi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Çarşamba günü yüzde 0.2 artmasına karşın halen 2009'dan bu yana en düşük seviyesi yakınında.

Spot gümüş, Çarşamba günü yüzde 3 değer kazandıktan sonra, yüzde 0.3 daha yükselerek ons başına 15.3748 dolara ulaştı. Platin dün yüzde 2 sıçradıktan sonra yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,020.28 dolara çıktı. Palladyum dün yüzde 2.7 yukarıda kapandıktan sonra yüzde 0.3 değer kazanarak ons başına 617.34 dolara ulaştı.

(11:55'te güncellendi)