Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolardaki yükseliş görüleceği beklentisi ile uzun pozisyon alanlar Şubat ayından bu yana en yüksek seviyede, ancak traderların Fed’in Eylül ayında faiz artırım karar alacağına yönelik beklentilerini düşürmeleri ile savunmasız görünüyorlar.

Dolar euro karşısında Perşembe günü düşüşü 2. güne taşıyor. Washington’da Çarşamba akşamı Fed’in Temmuz ayına ait toplantı tutanakları açıklandı. Tutanaklara göre politika yapıcılar 9 yıldan bu ilk kez gidilecek faiz artırımı için koşulların yerine getirildiği yönünde bir değerlendirme yapmadı. Spekülatörler geçtiğimiz hafta üst üste 8. haftada da uzun pozisyonları artırdılar. Uzun pozisyonlarda 2010’dan bu yana en uzun yükseliş dönemi kaydedildi.

Singapur’daki Australia & New Zealand Banking Group Ltd. stratejistlerinden Khoon Goh, “Dolar pozisyonların erozyona uğramasına karşı kesinlikle savunmasız bir durumda. Piyasa, Eylül ayına göre pozisyon alıyordu. Faiz artırımına yaklaştıkça dolarda düzensizlikler göreceğiz” dedi.

Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.1 kadar geriledi ve Tokyo saati ile 12.41’de 1,208.42 puanda yatay seyretti. Endeks Çarşamba günü yüzde 0.3 gerileyerek haftalık yükselişi silmiş oldu.

Dolar euro karşısında, bir önceki senasta yüzde 0.9 değer kaybetmesinin ardından yüzde 0.1 gerileyerek 1.1135 dolardan işlem gördü. Dolar yen karşısında New York’ta yüzde 0.5 düşüş göstermesi sonrasında 123.94 yen seviyesinde büyük bir değişiklik göstermedi.

Vadeliler, traderların Fed’in Eylül ayında faiz artırımına gitmesi olasılığını yüzde 38 olarak fiyatladıklarını gösteriyor.