Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:50'de güncellendi)

Gelişen ülke varlıklarındaki satış dalgası yayılırken, küresel büyümenin yavaşlamakta olduğuna ilişkin endişelerin yoğunlaşması ile birlikte, tüm dünyada hisse senetleri değer kaybetti ve güvenli liman niteliğindeki varlıklara talep arttı.

Kazakistan, gelişen ülkelerin emtia fiyatlarındaki düşüşlerle birlikte ihracat gelirlerinin azalması ve Çin'in şok devaliasyonu ile başa çıkmaya çalıştığı bir ortamda, para birimini savunmadyı durduruan ülkeler arasına katıldı. Satış dalgası ABD hisse senetlerine de sıçradı ve yatırımcıların altın ve Hazine tahvillerinin güvenliğine sığınması ile birlikte, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi 2015 yılı kazançlarını geri verdi.

Yatırımcıların gelişen piyasalara yönelik kaygısı, Fed'in faiz artırımın zamanlamasına ilişkin değerlendirmelerde bulunması ile birlikte artıyor. Yavaşlayan küresel ekonomik büyüme, Fed'in dün açıklanan Temmuz ayı toplantı tutanaklarının, politika yapıcıların kısmen emtiadaki düşüşten kaynaklanan inatçı düşük enflasyon endişe duyduklarını yansıtması ile birlikte, ABD merkez bankasının faiz artırımını ertelemesine yol açabilir.

Boston'da Cabrera Capital Markets LLC uluslararası işlemler direktörü Larry Peruzzi, "Umulardan çok daha fazla endişeler var," dedi ve "Küresel büyüme endişeleri var, Fed tutanakları faizler konusunda biaz belirsizlik yarattı ve diğer bir konu da 40 doların altına yönelen petrol fiyatları. Hisse senetlerinin Ağustos ayındaki düşük işlem hacmi seviyesi de eklendiğinde, yüzde 1'lik bir aşağı hareket var" şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi Ocak ayından bu yana en düşük kapanışına yönelirken, İngiltere'de FTSE 100 Endeksi düzeltme adı verilen duruma girdi. S&P 500 Endeksi New York saati ile 14:10'da yüzde 1.4 aşağıda seyrediyordu ve bunun sonucu 2015 yılında kırmızı bölgeye geçti. Kazakistan para brimi tenge devalüasyonun ardından, gelişen ülke paralarını içeren endeksin rekor düşük seviyesine inmesine ile birlikte sert bir düşüş gösterdi. ABD 'nin 10 yıl vadeliHazine tahvillerinin faizi dört baz puan düşerek yüzde 2.09'a indi. Yunanistan tahvilleri, bir hükümet yetkilisinin Başbakan Alexis Tsipras'ın erken seçim için istifasını sunacağını kaydetmesinin ardından değer kaybetti.

(21:50'de güncellendi)