Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa varlıklarında kayıplar derinleşiyor. Hisse senetleri düşüşü 5. güne taşırken, Kazakistan para biriminde sabit kur uygulamasını terk etti. Tenge rekor bir değer kaybı gösteririken, Türk Lirası geriledi.

Hong Kong’da Hang Seng China Enterprises Endeksi 9 ayın en düşük seviyesine indi. Endeksteki düşüşte China Construction Bank Corp.’taki gerileme etkili oldu. PetroChina Co., petrolün 6 yıldan uzun bir sürenin en düşük kapanış seviyesinden kayıpları genişletmesinin ardından enerji şirketlerindeki kayıpları hızlandırdı. Endonezya hisseleri düşüşü 3. güne taşıyarak ayı piyasasına düşmenin eşiğine geldi. Tenge dolar karşısında yüzde 23 geriledi. Lira yüzde 1.2 düşüş ile rekor zayıf seviyeye indi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.5 gerileyerek Hong Kong saati ile 12.57’de 835.99 puana geldi. Endeks Ekim 2011’den bu yana en düşük kapanışı yapmaya hazırlanıyor. Merkezi Asya’nın en büyük petrol ihracatçısı Kazakistan, para birimindeki işlem bandını kaldırdı. Çin ile ticaret yapan ülkeler üzerinde para birimlerini zayıflatma baskısı artıyor. Yuanın geçtiğimiz hafta sürpriz bir şekilde devalüe edilmesi bu ülkelerin ihracatlarını daha az rekabet edebilir kılıyor.

Bualuang Securities Pcl yatırım stratejistlerinden Poramet Tongbua, “Gelişen piyasalardan yaşanan fon çıkışları konusunda hala büyük bir endişe var. Zayıflayan para birimleri uluslararası yatırımcıları parayı çekmeye zorluyor. Müşterilerimize ihtiyatlı olmalarını tavsiye ediyoruz. Enerji bağlantılı hisselerden uzak durmalılar. Çünkü kimse petrol fiyatlarının dibi görüp görmediğini bilmiyor” dedi.