Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed’in Temmuz ayı toplantısı tutanakları, yatırımcıların faiz oranı artırımı beklentilerini düşürmelerine neden oldu. Bu durum sabit gelirli varlık talebini arttırdı, böylece Avrupa tahvilleri yükseliş gösterdi.

Tutanaklar, Fed politika politika yapıcılarının çoğunun şartları faiz artırımı için uygun bulmadığını gösterdi. Bunun üzerine Avrupa'nın gösterge tahvil faizi olan 10 yıl vadeli Almanya tahvillerinde faiz, iki aydan uzunbir sürenin en düşük seviyesine geriledi. İspanya, mevcut 10 yıl vadeli tahviller de olmak üzere, Perşembe günü 3.5 milyar euroluk (3.9 milyar dolarlık) tahvil ihalesi gerçekleştirdi ve tahviller yükselişi ikinci güne taşıdı.

Frankfurt’taki DZ Bank AG piyasa analisti Felix Herrmann, “Eylül ayında Fed’in faiz artırımına gitmesi ihtimali düştü. Piyasalar daha şahin bir ton için pozisyon almıştı. Faizlerin artırılması taraftarı tartışmalar yok oldu gibi görünüyor. Dolayısıyla piyasa tahvillerde yükseliş beklentisinde” dedi.

10 yıl vadeli Almanya tahvil faizi 2 baz puan veya 0.02 yüzde puan gerileyerek Londra saati ile 09.52'de yüzde 0.60 seviyesine geldi. Faiz, 12 Ağustos'ta yüzde 0.586 ile 2 Haziran'dan bu yana en düşük seviyeye indi. Ağustos 2025 vadeli yüzde 1 faizli tahvilin fiyatı, 0.215 veya 1,000 euro nominal değerde 2.15 euro yükselerek 103.89 oldu.