Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Gelişen ülkelerde sabit kur rejimleri zorlanıyor

Gelişen ülkelerde sabit kur rejimleri zorlanıyor

Gelişen piyasalardaki gerilemeler sabit kur rejimlerini zorluyor

Giriş: 20 Ağustos 2015, Perşembe 15:14
Güncelleme: 20 Ağustos 2015, Perşembe 16:38

Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini korumayı bırakacağına yönelik işaretler Çin’in ardından Kazakistan’ın döviz kurundaki kontrolü bırakması ile arttı. Çin’in geçtiğimiz hafta yuanı devalüe etmesi küresek piyasaları alt üst etmişti.

Merkezi Asya ülkesi olan Kazakistan, Rusya ve Çin’i en büyük ticaret ortakları olarak görüyor. Kazakistan’ın serbest dalgalanan kura geçtiğini açıklamasının ardından para birimi tenge dolar karşısında yüzde 23 değer kaybederek 257.21 ile rekor düşük seviyeye indi. Yuanın devalüe edilmesinden bu yana 20 gelişmekte olan ülke kurunun göstergesi olan endeks, 2000 yılından bu yana en uzun süreli düşüşü kaydetti. Vietnam para birimi dongu devalüe etti. Rusya’dan Türkiye ve Malezya’ya para birimleri en az yüzde 4.6 değer kaybetti.

Londra’daki Union Bancaire Privee stratejistlerinden Koon Chow, “Çin’in büyümeyi desteklemek için döviz kurunu zayıflatması, başka yerlerdeki politika yapıcıları daha fazla ihracat gelir elde edebilmek için düşünmeye sevk etti” dedi.

Kazakistan Asya’nın en büyük petrol ihracatçısı olma özelliği taşıyor ve ülkenin ham madde üreticileri Rusya’nın geçtiğimiz Kasım’da rubleyi kontrol etmeyi bırakmasından bu yana zarar gördü. Petrolün geçtiğimiz yıl yüzde 55 gerilemesine ek olarak yuanın devalüasyonu ülkenin sabit kuru üzerindeki baskıları artırdı. Rusya ve Çin ile ticaret yapan ülkeler, rekabet edebilir durumda kalabilmek için sabit kur rejiminden çıkmak zorunda kalabilir.