Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikan Merkez Bankası Fed'in Temmuz ayı tutanaklarının açıklanmasının ardından traderların aklı iyiden iyiye karıştı. Fed'in faizi Eylül'de artıracağına dair beklenti yüzde 36'ya çekildi, fakat Citi'ye göre ilk faiz artışının geleceği tarih gayet net.

Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) toplantı tutanaklarının açıklanmasının ardından birçok yatırımcı ve trader "güvercin" yorumladı. Traderlar için Eylül'de faiz artırım ihtimali geçtiğimiz haftalarda % 54'lere kadar çıkmıştı. Fakat tutanakların ardından bu olasılık % 36'ya kadar geriledi.

Citi'nin William Lee liderliğindeki ekibi ise bu durumun doğru olmadığını ve piyasaların tutanaklarını yanlış yorumladığını iddia ediyor.

Fed'in 28 - 29 Temmuz tarihlerinde düzenlediği toplantının üzeinden 3 hafta geçti ve o dönemdeki ekonomik veriler de hayalkırıklığına işaret eidyordu. Fakat son veriler güçlenme işareti veriyor. Örneğin perakende satışlar yukarı yönlü revize edildi, konut ve inşaat sektörü de güçlü geliyor. Dahası Citi, tutanaklarda şahin olarak tanımlayacağı daha spesifik bir işaret yakaladı.

Buna ek olarak Fed, enflasyon üzerinden endişelere göndermede bulunurken Citi, endişeleri azaltmaya gerekçe olarak Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (CPI) son artışı gösteriyor. Hem de piyasaların enflasyon endişelerini güvercin yorumlandığını görüyor olmasına rağmen.

En son CPI okuması Temmuz ayında düşüktü. Fakat çekirdek enflasyon son 6 ayda yükseliş gösterdi. Son olarak tutanaklarda uluslararası endişeler arasında Çin ve Yunana ekonomilerinin durumundan bahsediliyor. Fakat bununla birlikte bu durum ABD'nin temel görünümünde bir şeyi değiştimiyor.