Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsviçre Ekonomi Bakanı’nın yaptığı açıklamaya göre, İsviçre frangının gücü, ihracatı ve fiyatları etkileyerek oldukça zorlu bir durum yaratıyor.

İsviçre Ekonomi Bakanı Johann Schneider- Ammann, Perşembe günü Bloomberg televizyonuna yaptığı açıklamada, “Frank çok güçlü bir para birimi. Tabi bu doğal olarak, politik kararlılığımızın, öngörülebilirliğimizin, esnek iş gücü piyasamızın bir yansıması. Fakat bununla yaşamak bir o kadar da zor” şeklinde konuştu.

Tüketici fiyatları bu yıl, İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) 15 Ocak tarihinde euro başına 1.20 frank seviyesindeki sınırını kaldırmasının ardından altmış yılın en düşük seviyesine inmeye hazırlanırken, ihracatta sıkıntılar görülüyor vre işsizlik yükselmeye yöneldi. Frankın o zamandan beri yüzde 12 oranında değer kazanmasıyla, İsviçre ekonomisi 5 yıl içerisinde ilk kez resesyona girebilir.

Frang için adil değerin ne olması gerektiği sorusuna ise Schneider-Ammann’ın yanıtı, “Satın alma paritesi (ppp) euro başına 1.22 değerindeydi. Fakat umarım ilerleyen günlerde ya da haftalarda frank euro başına 1.10’a düşer” şeklinde oldu.

Frang Perşembe günü, Zürich saati ile 11.32’de euro başına 1.07364 puanından işlem görüyordu.