Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasalardaki gerileme hisse senetlerini 6 yılın en düşük seviyesine çekti. Malezya ringgiti 1998’den bu yana en zayıf seviyeye indi. Para birimindeki değer kaybı, Çin’in hayal kırıklığı yaratan imalat sanayi göstergesinin küresel büyüme endişelerini alevlendirmesi ile birlikte hafifleme sinyali vermiyor.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 4.7 kadar düşüş göstererek hisse senetleri fiyatlarında hükümet desteği ile sağlanan yükselişlerin azalmasına neden oldu. Güney Kore vonu 2 yılın en zayıf seviyesine geriledi. Tayvan hisseleri ayı piyasasına girdi. Endonezya hisseleri ayı piyasasına girmenin eşiğine geldi. Ringgit bu hafta Asya para birimlerinde düşüşlere öncülük etti. Tayland bahtı değer kaybetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 1.7 gerileyerek Hong Kong saati ile 13.25’te 816.12 puana geldi. Geçtiğimiz hafta ayı piyasasına giren endeks, Fed’in faizleri artırmaya yaklaşması ve küresel kur savaşları endişeleri ile bu hafta yüzde 5.5 geriledi. Küresel kur savaşı korkusu, Çin’in yuanı devalüe etmesinin ardından arttı. Devalüasyon gelişen piyasa varlıklarını alt üst etti. Gerilemeler ABD’ye de sıçradı. Standard & Poor’s 500 Endeksi Perşembe günü 18 ayın en sert düşüşünü kaydetti.

Bangkok’taki One Asset Management Ltd. CEO’su Win Udomrachtavanich, “Gelişen piyasalar ABD hisselerindeki satış dalgasından dolayı ek düşüşler görebilir. ABD, diğer piyasalardaki türbülans sırasında direnç gösteren tek hisse senedi piyasasıydı. Zayıflayan para birimleri yatırımcıları tekrar yatırım yapmaya başlamaktan alıkoyuyor” dedi.