Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

San Francisco Fed Başkanı John Williams, MarketWatch’un haberine göre para politikasının konut fiyatlarında doğrudan bir artış hedeflenerek kullanılması konusunda uyarıda bulundu.

Williams, Perşembe günü Endonezya’nın başkenti Cakarta’da yaptığı konuşmada, “Para politikası aksiyonlarının gelişmiş ekonomilerde konut fiyatları üzerinde oldukça büyük ve önemli etkileri vardır” dedi.

Williams, faiz artırımlarının enflasyona göre düzenlenmiş konut fiyatlarında düşüş getirdiğini belirtti ve “Konut fiyatlarındaki bu düşüş, reel gayri safi yurtiçi hasıla ve enflasyondaki gerileme bakımındaa büyük maliyetler getirir” değerlendirmesi yaptı.

Williams, “Konut fiyatlarında yüzde 4’lük bir gerileme gayri safi yurtiçi hasılada tahmini ve tipik olarak yüzde 1 kayba işaret eder. Bu da para politikasının konut fiyatlarını etkilemek için kullanmanın çok maliyetli bir iş olduğunu gösteriyor. Çünkü bu durumda makro ekonomik ve finansal istikrar hedefleri çakışıyor. Eğer konut sektörü ve genel ekonominin ikisinde de patlama yaşanıyorsa, o zaman sıkılaştırılan para politikası finansal sisteme yönelik risklerin azaltılmasına yardımcı olabilir ve ekonomik faaliyetin arzu edilen seviyeleri aşmaması sağlanabilir. Ancak bu böyle olmadığında yetkililer zor seçimler yapmak zorunda kalır” dedi.

Williams konuşmasında mevcut para politikası görünümünü tartışmadı. Williams, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) oy veren bir üyesi.