Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emtia fiyatlarındaki düşüş, küresel büyümede yavaşlama olduğu spekülasyonunu alevlendirdi. Küresel büyümedeki yavaşlamanın deflasyona ve Fed’in faiz artırımını geciktireceği beklentileri ABD tahvillerine olan talebi canlandırdı. ABD tahvilleri 5 ayın en büyük haftalık yükselişini kaydetmeye hazırlanıyor.

ABD tahvilleri, petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyon beklentilerini 5 yılın en düşük seviyesine itmesi ile Mart ayından bu yana en güçlü ralliyi gösteriyor. Enflasyon beklentilerinin gerilemesi sabit getirili varlıklara talebi destekledi. Gelişmiş ülke tahvilinde ortalama faiz  ayın en düşük seviyesine indi.

Tokyo’daki BNP Paribas SA yöneticilerinden Tomohisa Fujiki, “Riskten kaçış hassasiyeti geçtiğimiz birkaç haftada etkisini gösterdi ve bu durum tahvilleri destekledi. Çin’in büyümesi ile ilgili  şüpheler küresel talep ve gelişmekte olan ülkeler ile ilgili endişe yarattı. ABD Hazine tahvillerindeki düzeltme bundan kaynaklanıyor” dedi.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizi bu hafta 14 baz puan düşerek Londra saati ile 07.35’te yüzde 2.06 seviyesine geldi. Ağustos 2025 vadeli yüzde 2 faizli tahvilin fiyatı aynı dönemde 1 9/32 veya 1,000 dolar nominal değerde 12.81 dolar yükseliş ile 99 1/2 oldu. Faiz 20 Mart’ta sona eren periyottan bu yana en büyük düşüşü gösterdi.