Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel büyümenin yavaşladığı endişesinin yoğunlaşması ile birlikte finans piyasalarındaki türbülans ivmelendi ve Dow Jones Industrial Average Endeksi’ni düzeltmeye girdi. Diğer hisse senedi göstergeleri de 201’den bu yana en büyük kayıpları verdi.

Çin’in yuanı devalüe etme kararı gelişen piyasalarda satış dalgasına yol açtı ve küresel hisse senetlerinin değerinden 3.3 trilyon dolardan fazla bir miktar silindi. Ekonomik büyümenin yavaşladığı endişesi, güçlü dolar ve petrol fiyatlarındaki düşüşün şirket karlarını aşağı çektiği ve Fed’in 2006’dan bu yana ilk kez faizleri artırmaya hazırlandığı bir dönemde yaşanıyor.

Tennessee merkezli Quintium Advisors LLC CEO’su George Hashbarger, “Bu yılın büyük çoğunluğunda insanlar bardağın dolu tarafını gördüler, ancak son 48 saatte bardak insanlara daha boş görünüyor” dedi.

Volatilite, Standard & Poor’s 500 Endeksi’nin 3 yılın en kötü haftasını yaşaması ile arttı. Avrupa düzeltmeye girerken, Hong Kong’tan Endonezya’ya hisse senetleri ayı piyasasına girdi. Çöp tahvil faizleri Ekim 2012’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. ABD Hazine tahvilleri 5 ayın en büyük haftalık yükselişini kaydetti. Petrol 2009’dan bu yana ilk kez varil başına 40 doların altında indi ve 1986’dan bu yana en uzun süreli kayıp dönemini kaydetmeye hazırlanıyor.

Bu hafta yaşanan gerileme, Çin’in imalat sanayi göstergesinin 6 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine gerilediğini gösteren verinin ardından ivme kazandı. MSCI Tüm Dünya Endeksi yüzde 2.7 düşerek Ekim ayından bu yana en zayıf seviyeye indi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 2.2 geriledi. Malezya ringgti ve Güney Kore vonu gelişen piyasa paralarında kayıplara öncülük etti. Yatırımcılar güvenli liman olarak görülen yene yöneldiler. Yen dolar karşısında yükselişini 3. güne taşırken, altın da değerlendi.

Hong Kong’da Hang Seng Endeksi yüzde 1.3 geriledi ve Nisan ayından bu yana kayıpları yüzde 20’nin üzerinde taşıdı. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 4.3 ile haftalık kaybı yüzde 10’dan yukarı genişletti.