Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Sermaye Piyasası Kurulunca (SPK), Taraf Gazetecilik Sanayi ve Ticaret AŞ'ye 20 bin lira para cezası uygulanmasına ve 3 kişi hakkında da suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

SPK haftalık bültenine göre, Taraf Gazetecilik'e, hakim ortağı Alkım Basım Yayın Dağıtım Ticaret AŞ'den Mürekkep Matbaacılık Medya Basım Radyo ve Televizyon İşletmeciliği'ni satın alması işleminde şirket tarafından değerleme yaptırma yükümlülüğüne uymaması nedeniyle ceza uygulandığı belirtildi.

Taraf Gazetecilik hakkında yapılan incelemeler sonucunda, 3 kişi hakkında da suç duyurusunda bulunulmasına karar veren Kurul, Taraf Gazetecilik'in paylarının ilk halka arzına ilişkin izahnamede yer verilmiş olan, "Alkım Basım Yayın Dağıtım Ticaret'in Şirket'e olan borçlarının ödeneceğine" ilişkin taahhüde aykırı hareket edilmiş olması nedeniyle (varsa) zarara uğrayan yatırımcıların, genel hukuk hükümleri çerçevesinde, yasal koşulların oluşması halinde, mevzuata aykırılık teşkil eden bahse konu işlemde sorumluluğu bulunan kişiler aleyhine dava açabilecekleri hususunun da kamuya duyurulmasını ve konunun şirketin ilk genel kurul gündemine alınmasını karara bağladı.

Kurul, ayrıca Taraf Gazetecilik'in paylarının ilk halka arzına ilişkin izahnamede yer verilmiş olan, Alkım Basım Yayın Dağıtım Ticaret'in Şirket'e olan borçlarının ödeneceğine ilişkin taahhüde aykırı hareket edilmiş olması nedeniyle Alkım Basım Yayın Dağıtım Ticaret'e 135 bin 926 lira, Şirket sermayesinin yüzde 8,33'ünü oluşturan 800 bin adet A grubu payın 24 Haziran 2014 tarihinde satın alınması işleminin gecikmeli olarak kamuya açıklanması nedeniyle Mürekkep Matbaacılık Medya Basım Radyo ve Televizyon İşletmeciliği'ne ve 1 kişiye ayrı ayrı 22 bin 407 lira para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.

SPK, Doğusan Boru Sanayi ve Ticaret AŞ'nin pay piyasasında 1 Temmuz-19 Ağustos 2015 döneminde gözlenen fiyat ve miktar hareketlerinin incelenmesi sonucunda 7 kişi hakkında Borsalarda 6 ay geçici işlem yapma yasağı uygulanmasına karar verdi. Kurul, ayrıca 1 kişiye 44 bin 814 lira, 1 kişiye 148 bin 32 lira ve 1 kişiye 20 bin lira para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.

Borçlanma aracı ihracı

Bereket Varlık Kiralama 1 milyar lira kira sertifikası ihracı, Boyner Perakende ve Tekstil Yatırımları 300 milyon lira, Pasha Yatırım Bankası 150 milyon lira borçlanma aracı ihracı, Finansbank 165 milyon lira bedelsiz sermaye artırımı, Metal Gayrimenkul ise 10 milyon lira bedelli sermaye artırımı için SPK'ya başvurdu.

Kurul, DenizBank'ın 7 milyar lira tutarındaki borçlanma aracı ihracı ve Kerevitaş Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ'nin 2,5 milyon lira bedelli sermaye artırımı başvurularını onayladı.

Kurul, ayrıca Doğan Gazetecilik'in sermayesinin yüzde 100'üne sahip olduğu Doğan Gazetecilik İnternet Hizmetleri ve Ticaret'i devralması suretiyle gerçekleştirilecek kolaylaştırılmış usulde birleşme işlemine ilişkin olarak hazırlanan duyuru metnine ve Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık'ın yüzde 100'üne sahip olduğu Hürriyet Medya Basım Hizmetleri ve Ticaret'i devralması suretiyle gerçekleştirilecek kolaylaştırılmış usulde birleşme işlemine ilişkin hazırlanan duyuru metnine onay verilmesi talebinin olumlu karşılanmasına karar verdi.

AA