Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed yetkilileri, işgücü piyasasındaki devam eden iyileşmeye ve enflasyonun yükseleceğine yönelik makul derecede güven duyulmasına bağlı olarak kısa vadeli faiz oranlarını 2015 sona ermeden artırmak istiyor. Ancak yetkililer şu sıralar finans piyasalarından destek görmüyor.

Bloomberg’in Finansal Koşullar Endeksi Cuma günü 3 yıldan bu yana ilk kez sıfırın altına geriledi. Bu da piyasa koşullarının büyüme için daha kısıtlayıcı hale geldiğine işaret ediyor.

Tüketicilerin portfolyoları darbe aldığı için güven kaybı yaşaması veya şirketlerin borçlanmak için daha fazla ödemek zorunda kalması halinde, ekonomistler büyüme tahminlerini düşürmeye başlayabilir. Fed yetkililerinin gösterge federal fon oranı patikası için çeyrek dönemlik projeksiyonları aşağı yönlü revizyonun sonucu olarak düşürülebilir. Bu projeksiyonlar 16-17 Eylül toplantısı öncesinde güncellenecek.

Wrightson ICAP LLC.  baş ekonomisti Lou Crandall, “Politika yapıcıların Eylül’de karşılaşacakları soru, Fed faiz artırmaya karar verirse finans piyasalarının ‘ne kadar tutuşucu’ olacağı olacak” dedi.

Kredi piyasalarındaki çalkantının çoğu son dönemde enerji sektöründe yoğunlaştı. Enerji sektörü petrol fiyatlarındaki düşüşten darbe aldı. Petrol fiyatları New York işlemlerinde Cum günü 6 yıldan uzun bir süreden bu yana ilk kez varil başına 40 doların altını gördü. Ancak satış dalgası geçtiğimiz son birkaç haftada daha geniş tabanlı hale gelerek, şirketler için pek çok sektörde borçlanma maliyetlerini yukarı itti.

Finans piyasalarının diğer göstergeleri de sıkılaşıyor. Goldman Sachs Group Inc.’ın endeksi koşulların Ekim 2011’den bu yana en sıkı seviyede olduğuna işaret ediyor. Bunda büyük oranda doların diğer para birimleri karşısında son dönemde gösterdiği yükseliş etkili oldu.