Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(09.00'da güncellendi)

Çin hisseleri, hükümetin destek önlemlerinin yatırımcı güvenini canlandırmada başarısız olması ile geriliyor. Gösterge endeks 2007’den bu yana en sert düşüşü kaydediyor.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 8.9 gerileyerek yerel saat ile 13.14’te 3,197.31 puana geldi ve yıllık kazancı sildi. Endeks, devleti alım yapmaya teşvik eden 3,500 seviyesinin altına düştü. Hang Seng China Enterprises Endeksi, yüzde 7.6 geriledi ve 2008’den bu yana en büyük düşüşü kaydetmeye hazırlanıyor. Tayvan’da Taiex Endeks yüzde 7.4 ile 1990’dan bu yana en sert düşüşü kaydetti.

Şanghay endeksi geçtiğimiz hafta yüzde 12 geriledi. Endeksteki düşüşte ülke ekonomisindeki yavaşlamanın derinleştiği endişesi etkili oldu. Çin, hafta sonu yapılan açıklama ile emeklilik fonlarının hisse senedi alımı yapmasına ilk kez izin verileceğini belirtti. Öte yandan ülkede rezerv oranlarındaki düşüşün gerçekleştirilmesinde başarısız olunduğu spekülasyonu yapıldı.

Şanghay’daki JK Life Insurance Co. fon yöneticilerinden Wu Kan, “Çin ekonomisi oldukça kötü ve bazı sektörlerde balon var. Küresel piyasalardaki satış baskısı yerelde güveni olumsuz etkiliyor. Şanghay Bileşik 3,000 puan seviyesi civarına düşebilir” dedi.

(09.00'da güncellendi)