Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(17:40'ta güncellendi)

Türk hisse senetleri, gelişen piyasalardaki satışların derinleşmesinin, altı ayda ikinci kez seçime gidilecek olmasından dolayı zaten baskı altında olan Türk varlıklarına ilave yük oluşturmasının ardından ayı piyasasına doğru hareketlenirken, Türk Lirası rekor düşük seviyeye yöneldi.

Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi yüzde 3.3 düşerek 71,341.95 puandan kapandı. Endeks gün içinde 69,822 puana kadar indi ve bu hareketlerle birlikte Ocak ayındaki zirvesinden düşüşünü yüzde 23'e çıkararak ayı piyasasına girdi. Türk Lirası dolar karşısında yüzde 1.5 zayıflayarak 2.9612 seviyesine geldi ve kapanış bazında rekor seviyeyi gördü. Böylelikle Türk Lirası gelişen ülke para birimleri arasında üçüncü en kötü performansı gösteren para oldu.

Gelişen piyasalarda hisse senetleri, Çin ekonomisindeki yavaşlamanın kötüleşmekte olduğu spekülasyonunun sermaye çıkışlarını hızlandırması ve tüm gelişen ülke para birimlerinde satışlara yol açması ile birlikte, son dört yılın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Tükiye, Haziran'da yapılan seçimlerden tek parti iktidarı çıkmaması ve koalisyon görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından erken seçimlere gidilecek olması, Türk varlıkları üzerinde baskı oluşturuyor.

İstanbul'da HSBC Varlık Yönetimi yatırım stratejisti İbrahim Aksoy, e-posta ile Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Lira gelişen piyasalardaki satış dalgasından ve bununla birlikte düşük emtia fiyatları ve Çin'dekis atışlardan kaçamıyor," dedi ve "Siyasi durum ve para politikasının lirayı koruyup koruyamayacağına ilişkin şüpheler, Türk Lirası'nı daha kırılgan hale getiriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ayı Piyasası

Gösterge BIST 100 Endeksi kayıplarını altıncı güne taşıdı ve Nisan 2014'ten bu yana en düşük seviyesini gördü. Piyasa değeri bakımından ülkenin ikinci en büyük bankası olan Akbank, yüzde 4.6 düşüşle kayıplara öncülük etti. Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ yüzde 6.1 düşereki, 19 Haziran'dan bu yana en düşük kapanışına hareketlendirdi.

London Capital Group Limited piyasa analisti İpek Özkardeşkaya, Bloomberg News'a e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Çin'de ve küresel büyümede yavaşlama ve emtia ve enerji fiyatlarındaki yeni dip seviyeler, yatırımcı güveni üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor," dedi ve "Türk hisse senetleri, erken seçime ilişkin belirsizlikler ve jeopolitik gerilimin yatırımcıları uzaklaştırması ile birlikte, ağır siyase atmosfere tabi olmaya devam ediyor" şeklinde konuştu.

Gösterge endeksin değerlemesi, endeksteki şirketlerin 12 aylık tahmini karlarının toplamının 8.2 katı seviyesinde. Endeksin 14 günlük RSI göstergesş 22.7'ye düştü ve böylelikle bazı yatırımcıların fiyatların çok düştüğünü düşünmelerine yol açan seviyenin altına indi.

Gösterge endeks ayrıca, yolsuzluk haberlerinin çıktığı Aralık 2013'teki sert düşüşünün ardından, ilk kez 200 günlük hareketli ortalama seviyesinin altına geriledi.

İstanbul'da Sanko Investment Securities araştırma müdürü Tuğberk Citilci, "Bu Türk hisse senetleri için trendin değiştiğini işaret ediyor," dedi ve "Eğer endeks bu seviyenin (200 günlük hareketli ortalama) üzerinde kapatamazsa, satışlar hızlanabilir" şeklinde görüş bildirdi.

3 Seviyesi

Türk Lirası'nın altı gün üst üste düşerek geçen hafta Perşembe günü rekor seviyeye inmesi, Merkez bankası üzerinde lirayı desteklemeye yönelik baskıları artırıyor. Satış dalgası Salı günü, politika yapıcıların altıncı ay üst üste faizlerde değişikliğe gitmemesi ve ertesi gün faizleri Fed harekte geçene kadar artırmayacaklarının işaretini vermesinin ardından yoğunlaştı.

Lira geçen hafta yüzde 2.9 değer kaybetti ve Perşembe günü tarihinde ilk kez 3 seviyesini aştı.

Dubai'de Rasmala Investment Bank Ltd. fon yöneticisi Doug Bitcon, Bloomberg News'a e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Yatırmcılar bir kez paniğe girdiğinde, tabanı tahmin etmek çok zordur ve tarih piyasanın genellikle stresli olduğu zamanda abartılı hareket ettiğini gösteriyor," dedi ve "Türkiye, kendi siyasi belirsizlikleri ile birlikte, geniş tabanlı bir gelişen piyasalar satış dalgasına yakalandı. yatırımcılar belirsizlikten nefret eder" şeklinde görüş bildirdi.

10 yıl vadeli tahvillerim faizi 23 baz puan yükselerek yüzde 10.5'e çıktı ve kapanış bazında Mart 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Türkiye'nin 5 yıl vadeli CDS'leri (tahvillerin temerrüte karşı sigorta maliyetleri) 17 puan yükselerek 295 puana çıktı ve yükselişini onuncu güne taşıdı.

İstanbul'da Ak Portföy fon yöneticisi Kerem baykal, Bloomberg News'a e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Türkiye'nin iç sorunları vardı, ancak bu son aaşağı hareket hızla kötüleşen küresel güven ile daha fazla ilgili," dedi ve "Günü kurtaracak yegane adım koordineli bir politika tepkisi. Yatırımcılar çıkmak için aynı kapıya akın etmiş görünüyor ve bu gibi durumlar koyalca sona ermez" şeklinde konuştu.

(17:40'ta güncellendi)