Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(10.00'da güncellendi)

Gelişen piyasa varlıklarındaki gerileme küresel satış dalgasının etkisiyle derinleşiyor. Gelişen piyasa hisse senetleri 2 yılın en büyük düşüşünü gösterirken, para birimi göstergesi rekor düşük seviyeye indi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 3.7 gerileyerek Hong Kong saati ile 14.14’de 782.72 puana indi. Endeks düşüşü 7. güne taşıyor. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 7.6 geriledi. Filipinler hisseleri 2008 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Dubai ve Vietnam’daki hisse senedi göstergeleri yüzde 5’ten fazla düşüş gösterdi. Güney Afrika randı 2013’den bu yana en sert değer kaybını yaşarken, Malezya ringiti emtia fiyatlarının 16 yılın en düşüğüne inmesi ile yüzde 1.3 geriledi.

Çin’in yuanı devalüe etmesinden bu yana küresel hisse senetleri 5 trilyon dolardan fazla değer kaybetti. Yuan devalüasyonunun ardından gelişmekte olan ülke para birimleri zayıflarken, sermaye çıkışları hızlandı. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde yavaşlamanın derinleştiği endişesi artıyor. Gelişen piyasa para birimlerinin göstergesi düşüşü 10. güne taşıyor.

Bangkok’taki Tisco Financial Group Pcl yatırım stratejistlerinden Komsorn Prakobphol, “Güven çok zayıf. Düşen petrol fiyatları ve zayıflayan para birimleri gelişen piyasaları baltalıyor. Yatırımcı hisse senedi alımında acele etmemeli. Dip seviyeye ulaşılıp ulaşılmadığını tahmin etmek çok zor” dedi.

Tayvan, Brezilya ve Endonezya ise geçtiğimiz hafta ayı piyasasına girdi. 

(10.00'da güncellendi)