Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türk Lirası’ndaki düşüşün şirketlere rekabet konusunda bir avantaj sağlayabileceğini ümit etmiş olabilir. Ancak piyasalar tersini gösteriyor.

Şirket tahvil faizi ile ABD Hazine tahvil faizi arasındaki fark, hisse senetlerinin geçtiğimiz hafta ayı piyasasına yönelmesi ile bu yılın en büyük artışını kaydetti. Söz konusu fark ikinci çeyrek dönemde daralma göstermişti, bu trendin terse döndüğü görülüyor.

Erdoğan’ın Baş Danışmanı Cemil Ertem, 14 Ağustos’ta liranın dolar karşısında 3 ile “rekabetçi” bir seviyeye gerilemesinin kötü bir durum olmayabileceğini söylemişti. Ancak lirada geçtiğimiz ay görülen düşüş şirketlere 56 milyar dolarlık dış borçta lira bazında ekstra bir yüzde 8’lik artışa mal oldu. Anadolu Efes Biracilik ve Malt Sanayii AS tarafından ihraç edilen 500 milyon dolarlık Kasım 2022 vadeli tahvilin faizi geçtiğimiz hafta 16 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Londra’daki Mitsubishi UFJ Securities International Plc kredi stratejistlerinden Trieu Pham, “Yatırımcının Türk kredisi ile ilgili şu an sıcak hissetmesi için fazla nedeni yok. Şirketlerin iyi temelleri var ancak liradaki değer kaybı karlarını olumsuz etkiledi” dedi.

Türk Lirası bu yıl yüzde 20 değer kaybetti. Lira, 24 gelişen piyasa para birimi arasında en büyük üçüncü düşüşü gösteren para birimi oldu.