Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Popüler göstergeler göre dolar geçtiğimiz 6 ayda yan yönde işlem gördü. Ancak bir de Fed’in göstergesi var.

Fed, kendi oluşturduğu ve doların ABD’nin 26 en büyük ticaret ortağı ülkesinin para birimleri karşısındaki hareketlerini takip eden bir endekse bakıyor. Söz konusu endeks, merkez bankasının dolar ile ilgili ilk uyarılarının ardından Mart ayında ulaştığı 12 yıllık zirve seviyesinin yüzde 1.3 ötesine yükseldi. Merkez bankası, güçlenen doların büyümeye zarar verebileceği ve enflasyonu aşağı çekebileceği uyarısında bulunmuştu.

Fed’in sıkılaştırma patikasının günlük 5.3 trilyon dolarlık Döviz piyasasından en büyük yönlendirici haline geldiği bir dönemde, Wall Street ve politika yapıcıların görüşleri arasındaki uyumsuzluk, mevcut aralıkların sürmesini bekleyen yatırımcıları sarsabilir. Wall Street’in dolar görüşü, genel olarak doları euro ve yen karşısındaki performansını temel alıyor. Doların bu çeyrekte gösterdiği hızlı ticaret-ağırlıklı yükseliş, çoğunlukla Çin ve Meksika gibi büyük ihracatçılar karşısında gerçekleşti. Dolardaki yükseliş Fed’in enflasyonu hızlandırma hedefini baltalarken, dolardaki geniş yükselişi soğutma arayışındaki yetkililerin ikna çalışmalarını hızlandırmasına neden olabilir. Fed yetkilileri 10 yıla yakın bir süreden bu yana ilk kez faiz oranlarını artırmaya hazırlanıyor.

New York’taki Jefferies Group LLC yöneticilerinden Brad Bechtel,  “Dolar ticaret-ağırlıklı bazda güçlenmeye devam ediyor ve Fed kesinlikle bunu hesaba katıyor. Risk, Fed’in bunu gerçekten vurgulamaya başlaması ve piyasanın hazırlıksız yakalanması” dedi.